Företagare kräver Oscar Properties på pengar

Oscar Engelbert, vd för bostadsutvecklaren Oscar Properties förnekar att bolaget har ekonomiska problem.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL
Det går tungt för bostadsutvecklaren Oscar Properties.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

En av bostadsutvecklaren Oscar Properties underleverantörer är på krigsstigen. Bolaget går till domstol och kräver företaget på 1,5 miljoner kronor för uteblivna betalningar, skriver Dagens industri. 

“Vi har tröttnat. Vi får inga svar, inga pengar, inga besked. Vi ses i tingsrätten”, skriver bolagets vd  i ett brev till Oscar Properties, uppger tidningen.

Det har varit åtskilliga negativa rubriker kring  bostadsutvecklaren Oscar Properties på senare tid, aktien har fallit  och företaget är under press.

Tidningen Dagens industri har varit i kontakt med en underentreprenör som arbetat med Oscar Properties i fyra olika byggprojekt under de senaste tre åren. Enligt tidningen har bolaget–  vars namn inte finns redovisat –  gjort jobb åt bostadsutvecklaren för 40 miljoner kronor. 

Tidningen har tagit del av en sammanställning som gått till Oscar Properties. Den visar på mer än 1,5 miljoner kronor i obetalda fakturor sedan början av året. Av summan ska en miljon kronor förfallit. 

Underentreprenören, som nyligen inledde en företagsrekonstruktion, skickade fakturor på drygt 600.000 kronor till Kronofogden, uppger vd:n för Dagens industri.

– Ingen svarar någonstans. Det är lika bra att köra det till tingsrätten, säger bolagets vd. Han har nu tagit hjälp av en advokat.

Norra Tornen i centrala Stockholm - ett av stans nya landmärken med Oscar Properties som ansvarig bostadsutvecklare. Den skyskrapa som kallas Innovationen är uppförd, medan företaget inte kommit igång med byggandet av det andra tornet som ska heta Helix.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Oscar Properties har också fått mejl från företaget.

– Vi har tröttnat. Vi får inga svar, inga pengar, inga besked. Vi ses i tingsrätten, skrev vd:n enligt Dagens industri.

Oscar Properties slår tillbaka:

"De har tvingats att hålla inne betalning i väntan på att X ska leverera enligt avtal. Det handlar om besiktningsanmärkningar som inte åtgärdats, slutprotokoll som inte lämnats in och andra typer av reklamationer. Men bolaget har bra diskussioner med X och hoppas kunna komma fram till lösningar som gör båda parter nöjda", skriver Oscar Properties kommunikationsansvariga Monica Nygren i ett mejl till tidningen.

Oscar Properties vd Oscar Engelbert säger till Di:

– Det är inget ovanligt att vi undanhåller pengar från underentreprenörer som vi av någon anledning inte tycker har levererat. 

Bolagets vd  säger dock att han inte hört talas om några klagomål.