Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarna tvingas låna till boende för sina barn

En högre andel unga sparar till sin egen bostad, visar en färsk studie från statliga bolåneinstitutet SBAB.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Emma Persson, boendeekonom på SBAB, tror att flera unga kommer att behöva söka hjälp inom familjen om bostadspriserna kvarstår på samma nivåer.
Foto: JOEL NILSSON

Fler unga tvingas ta bostadslån via sina föräldrar.

Men nu varnas för att slutresultatet blir högre bostadspriser.

– Om man vill in på bostadsmarknaden måste man börja spara tidigt, till exempel genom subventionerat bosparande, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB till nyhetsbyrån TT.


Fler unga vuxna är medvetna om problemen och utmaningarna på bostadsmarknaden, vilket har lett till en att en högre andel sparar till sin egen bostad.

Det visar en färsk studie från statliga bolåneinstitutet SBAB, som utgår från perioden 2009–2017, tiden efter att bolånetaket och amorteringskravet implementerades.

– Jag tror att den här kombinationen av regler, krav på kontantinsats och tuffare krav från bankerna gör att många inser att man måste ha ett eget sparande, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Föräldrarna tvingas hjälpa till och belåna sina bostäder

Samtidigt sätter reglerna högre trösklar på marknaden, vilket gör att fler unga vänder sig till sina föräldrar eller släktingar för att finansiera första bostaden, enligt studien.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, ser en liknande trend på bostadsmarknaden.

– Oftast har föräldrarna som hjälper till en ägd bostad som har en orealiserad värdeökning. Då kan de belåna den bostaden ytterligare, säger han.

Det kan dock få negativa effekter i ett större perspektiv, säger Nordenfelt vidare.

– Om föräldrarna bor kvar i den gamla bostaden som egentligen är för stor, och belånar den mer, skapar det inlåsningseffekter. Den stora bostaden kommer aldrig ut på marknaden vilket innebär ett mindre utbud av bostäder. Det ger högre priser och slutligen större lån för dem som behöver köpa större bostad, säger han.

Fler unga tvingas söka familjens hjälp

Emma Persson på SBAB tror att flera unga kommer att behöva söka hjälp inom familjen om bostadspriserna kvarstår på samma nivåer.

– Det är samtidigt problematiskt eftersom alla inte har föräldrar eller släktingar som kan hjälpa till. Om man vill in på bostadsmarknaden måste man börja spara tidigt, till exempel genom subventionerat bosparande. Det räcker inte med att börja spara från och med 18 års ålder, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av TNS Sifo, på uppdrag av SBAB, i slutet av mars 2017. Statistiken bygger på svar från 1 000 personer i åldrarna 18-26 år.

Så här svarade de tillfrågade på frågan "Om du äger ditt boende själv, hur finansierade du ditt köp?", för 2009, 2014 och 2017:

2009 2014 2017

Med eget bostadslån 54 % 44 % 46 %

Med bosparande 7 % 19 % 12 %

Med arv eller andra tillgångar 13 % 12 % 8 %

Förälder/släkting betalade 16 % 13 % 23 %

Annat sätt 11 % 12 % 12 %

Så här svarade de tillfrågade på frågan "Sätter du regelbundet av pengar till eget boende via bosparande eller annat sparande?", för 2009, 2014 och 2017:

2009 2017

Ja 40 % 52 %

Nej 60 % 48 %

NYHETSBYRÅN TT


Annons: