Fler allmännyttiga bostadsbolag tar bort kraven på att du ska tjäna betydligt mer än vad din hyra ligger på. Foto: Hasse Holmberg/TTFler allmännyttiga bostadsbolag tar bort kraven på att du ska tjäna betydligt mer än vad din hyra ligger på. Foto: Hasse Holmberg/TT
Fler allmännyttiga bostadsbolag tar bort kraven på att du ska tjäna betydligt mer än vad din hyra ligger på. Foto: Hasse Holmberg/TT
Så länge du har en ordnad ekonomi kan du även ha skulder och betalningsanmärkningar och ändå få en lägenhet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLSå länge du har en ordnad ekonomi kan du även ha skulder och betalningsanmärkningar och ändå få en lägenhet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Så länge du har en ordnad ekonomi kan du även ha skulder och betalningsanmärkningar och ändå få en lägenhet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Flera bostadsbolag sänker inkomstkrav

Publicerad

Nu kan det bli lättare för många att söka och få en hyresrätt. Flera allmännyttiga bostadsbolag tar bort kraven på att du ska tjäna flera gånger mer än vad din hyra ligger på, rapporterar Ekot.

Fler allmännyttiga bostadsbolag tar bort kraven på att du ska tjäna betydligt mer än vad din hyra ligger på. Nu har våra tre storstäder sänkt eller slopat sina inkomstkrav, skriver Sveriges Radios Ekot.

Stockholms kommunala bolag har tidigare ändrat sina regler och har nu kravet att du ska ha kvar 4675 kronor när din hyra är betald. Det kan göra det betydligt enklare för många att hyra då det tidigare kravet var att du skulle ha en inkomst på tre gånger din hyra.

Även Malmös kommunala bostadsbolag Malmös MKB har tidigare sänkt kraven och vill nu att du tjänar 1,5 gånger hyran i stället för dubbelt så mycket

Göteborg hakar på trenden

Ekot rapporterar nu att även Göteborgs kommuns olika bostadsbolag ändrar sina krav.

 

LÄS MER Experten: Så klarar du ekonomin i sommar

 

Du ska inte längre behöva tjäna tre gånger mer än din hyra, och de nya riktlinjerna börjar gälla under hösten.

– Nu slopar vi kravet helt. Alla ska ha rätt och lika möjlighet att söka lägenhet. Låt oss ha tilltro till människors egen förmåga att avgöra vilken hyra man kan klara, säger Mariette Hilmersson som är vd för det kommunala företaget Framtiden till Sveriges Radio.

Så länge du har en ordnad ekonomi kan du även ha skulder och betalningsanmärkningar och ändå få en lägenhet.

30 procent av svenskarna hyr

Enligt branschorganisationen Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag (SABO) bor ungefär hälften av alla människor Sverige i villa eller småhus som de äger själva. En femtedel bor i bostadsrätt och runt 30 procent av landets invånare hyr sin lägenhet.

SABO uppger att ungefär hälften av alla hyreslägenheter ägs av privata hyresföretag och resterande av Sveriges kommuner. Det är de kommunala bolagen som kallas Allmännyttan.

SABO säger till Sveriges Radio att det finns fler bolag som är intresserade av att sänka kraven och att fler ska se över sina riktlinjer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen