Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler svenskar tror på stigande bostadspriser

De svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i april jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 18 i april jämfört med 13 i mars.

Av de tillfrågade tror 44 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 42 procent förra månaden, medan 26 procent tror på fallande priser, jämfört med 29 procent föregående månad.

– De senaste månaderna har hushållen varit mer positiva till bostadsmarknaden än vad analytikerna varit. Det börjar också dyka upp en del statistik som antyder att hushållens lite mer positiva syn kan vara motiverad. De senaste siffrorna pekar på både fler avslut och svagt stigande priser, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

– Samtidig väntar fortfarande en hel del nyproduktion på att komma ut på marknaden vilket kan pressa priserna, så det är för tidigt att dra säkra slutsatser. Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 6 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,13 procent, ned jämfört med 0,16 procent föregående månad.

Annons: