SEB:s bostadsindikator visar att svenskarna tror på en allt starkare bostadsmarknad.SEB:s bostadsindikator visar att svenskarna tror på en allt starkare bostadsmarknad.
SEB:s bostadsindikator visar att svenskarna tror på en allt starkare bostadsmarknad.
Efter en tid av osäkerhet på bostadsmarknaden tror fler svenskar på stigande priser. Foto: / TT NYHETSBYRÅNEfter en tid av osäkerhet på bostadsmarknaden tror fler svenskar på stigande priser. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Efter en tid av osäkerhet på bostadsmarknaden tror fler svenskar på stigande priser. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Trendbrott: Allt fler tror på höjda bostadspriser

Publicerad
Uppdaterad

Efter en tid av osäkerhet på bostadsmarknaden tror fler svenskar på stigande priser.

Samtidigt tror hushållen på en höjd reporänta redan om ett år.

– De senaste månadernas kraftiga nedgång i hushållens boprisförväntningar har avstannat och för första gången sedan november 2017 är Boprisindikatorn nu positiv, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

SEB:s boprisindikator visar för första gången sedan november förra året att de svenska hushållen tror på stigande bostadspriser. Boprisindikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till fyra i mars, jämfört med minus sju i februari.

Bland de tillfrågade tror 38 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 34 procent i februari. 34 procent tror i stället på fallande priser, jämfört med 41 procent föregående månad.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,17 procent.

Stockholmarnas förväntningar ligger lägst

Bland regionerna ligger Stockholmarnas förväntningar lägst även denna månad. Stockholm ligger på minus 17 som två månaders medelvärde (minus 21 i februari) och övriga regioner i spannet minus fem till tio.

– De senaste månadernas kraftiga nedgång i hushållens boprisförväntningar har avstannat och för första gången sedan november 2017 är Boprisindikatorn nu positiv, vilket innebär att fler tror på en uppgång än på en nedgång det närmaste året. Men nivåerna är låga och det är en bit kvar innan förtroendet för bostadsmarknaden kan sägas ha återvänt, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Fyra procent av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sitt lån planerar att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, oförändrat mot tidigare månad.

 

LÄS ÄVEN: Danske Banks dystra syn på svenska bostadsmarknaden

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen