Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trendbrott: Allt fler tror på höjda bostadspriser

SEB:s bostadsindikator visar att svenskarna tror på en allt starkare bostadsmarknad.
Efter en tid av osäkerhet på bostadsmarknaden tror fler svenskar på stigande priser. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Efter en tid av osäkerhet på bostadsmarknaden tror fler svenskar på stigande priser.

Samtidigt tror hushållen på en höjd reporänta redan om ett år.

– De senaste månadernas kraftiga nedgång i hushållens boprisförväntningar har avstannat och för första gången sedan november 2017 är Boprisindikatorn nu positiv, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

SEB:s boprisindikator visar för första gången sedan november förra året att de svenska hushållen tror på stigande bostadspriser. Boprisindikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till fyra i mars, jämfört med minus sju i februari.

Bland de tillfrågade tror 38 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 34 procent i februari. 34 procent tror i stället på fallande priser, jämfört med 41 procent föregående månad.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,17 procent.

Stockholmarnas förväntningar ligger lägst

Bland regionerna ligger Stockholmarnas förväntningar lägst även denna månad. Stockholm ligger på minus 17 som två månaders medelvärde (minus 21 i februari) och övriga regioner i spannet minus fem till tio.

– De senaste månadernas kraftiga nedgång i hushållens boprisförväntningar har avstannat och för första gången sedan november 2017 är Boprisindikatorn nu positiv, vilket innebär att fler tror på en uppgång än på en nedgång det närmaste året. Men nivåerna är låga och det är en bit kvar innan förtroendet för bostadsmarknaden kan sägas ha återvänt, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Fyra procent av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sitt lån planerar att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, oförändrat mot tidigare månad.

 

LÄS ÄVEN: Danske Banks dystra syn på svenska bostadsmarknaden

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!