Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler svenskar kan tänka sig att binda sina bolån

Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal
Foto: TT NYHETSBYRÅN

De svenska hushållen tror på en oförändrad utveckling för bostadspriserna i september jämfört med vad de gjorde föregående månad.

Men fler funderar på att binda sina lån.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, var oförändrad 38 i september jämfört med i augusti.

Av de tillfrågade tror 57 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 56 procent förra månaden, medan 19 procent tror på fallande priser, jämfört med 18 procent föregående månad.

”Hushållens förväntningar på bopriserna är för närvarande en bra återspegling av hur marknadsutvecklingen faktiskt ser ut. En klar majoritet tror på stigande priser men vi är fortfarande ganska långt ifrån den glödheta situation vi hade för några år sedan. Dagens situation med små men relativt stadiga prisuppgångar, har därmed förutsättningar att hålla i sig ytterligare en period”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Annons:

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 4 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,02 procent, ned jämfört med 0,08 procent föregående månad.

Annons: