Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

FI vill skärpa kraven på nya bolånetagare

Finansinspektionen (FI) vill att den som lånar mycket pengar i förhållande till sin inkomst för att köpa bostad ska amortera mer. Det skriver generaldirektör Erik Tedéen på DN Debatt. Foto: JOACHIM WALL

Finansinspektionen (FI) vill skärpa amorteringskraven för nya bolåntagare. 

Enligt myndigheten gör hushållens stora skulder och de ökande bostadspriserna svensk ekonomi mer sårbar.

– Förslaget kommer att gå ut på remiss inom kort, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Sedan tidigare har Riksbanken varnat för de svenska hushållens allt större skulder – och nu även Finansinspektionen.

I dag, onsdag, presenterar FI sin stabilitetsrapport. Där föreslår man skärpta amorteringskrav för nya bolåntagare som "tar stora lån i förhållande till sina inkomster".

 

LÄS MER: Bostadsmarknaden kokar – men Riksbanken varnar 

 

Skärpta amorteringskrav på remiss

I ett pressmeddelande säger generaldirektör Erik Thedéen att förslaget kommer att gå ut på remiss inom kort.

Han skriver också på DN Debatt att utvecklingen där hushållens skulder ökar snabbare än inkomsterna utgör en fara för Sveriges ekonomi om vi hamnar i en lågkonjunktur. Att hushållens skulder ökar mer än inkomsterna är inte hållbart i längden, menar han.

Därför vill man att alla som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst före skatt ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet varje år jämfört med vad de skulle ha behövt göra i dag.

Kan träda i kraft 2018

Det innebär att de mest sårbara hushållen – där skulderna är stora i förhållande till inkomst och bostadsvärde – kommer att amortera minst 3 procent av bolånet varje år.

 

LÄS MER: Professor: ”Det finns ingen bostadsbubbla” 

 

Det skärpta amorteringskravet bedöms påverka ungefär 14 procent av de nya låntagarna, om det får regeringens godkännande. Det kan då träda i kraft i början av 2018.

Den svenska bostadsmarknaden är het just nu – och bostadssajten Hemnet slog nyligen besöksrekord. Samtidigt varnar den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs för fallande bostadspriser i Sverige.

Annons: