Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fem tips: Så kapar du bostadsskatten

Sålde du din bostad under förra året gjorde du det förmodligen, trots den svajiga bostadsmarknaden, med vinst.

Det finns stora möjligheter att få ned skatten – här är fem viktiga avdrag att ha koll på. 

På tisdagen öppnade deklarationen på Skatteverkets hemsida. Du som sålde en bostad under förra året har mycket att tjäna på att stanna upp innan du trycker i väg deklarationen för godkännande. En rad avdrag kan minska skatten på din bostadsvinst. 

 

LÄS OCKSÅ: Fem viktiga avdrag för ditt sparande

1. Dra av för renovering

Renoverade du och gjorde förbättringar i bostaden innan försäljning så får du dra av för dessa utgifter, förutsatt att de överstiger 5 000 under det kalenderår du gjorde förbättringarna. Observera att förändringar måste ha resulterat i ett bättre skick; du kan exempelvis inte få avdrag för förändringar i nyproduktion. Du kan dra av för reparationer och underhåll upp till fem år tillbaks i tiden. Avdrag medges dessutom för besiktning. 

Exempel: Du köpte din bostad för 2 miljoner och sålde den under förra året för 3,5 miljoner kronor. Du ska betala 330 000 kronor i skatt. Samma år som du sålde lade du också nytt golv i bostaden till en kostnad av 20 000 kronor. Den kostnaden vill du dra av. Det innebär att du, allt annat lika, i stället betalar 325 600 kronor i skatt - en sänkning med 4 400 kronor. 

2. Dra av mäklarkostnaden

Mäklarkostnaden kan kännas hög, men en liten tröst kanske är att du får dra av för den i deklarationen. 

Exempel: Du köpte din bostad för 2 miljoner kronor och sålde för 3,5 miljoner. Mäklararvodet uppgick till 50 000 kronor. Du betalar 11 000 kronor mindre i skatt efter att du dragit av mäklararvodet. 

3. Dra av för bankbytet

Kanske löste du ett bundet lån för att byta bank i och med att du köpte en ny bostad? Då utgår en så kallad ränteskillnadsersättning, som är avdragsgill. Dock behöver du inte göra något, eftersom uppgifterna är förifyllda i deklarationen.  

Exempel: Du köpte för 2 miljoner kronor och sålde för 3,5 miljoner. Att lösa ditt lån på 1,4 miljoner kronor kostar 24 000 kronor. Ränteskillnaden räknas som ränta, och detta belopp är förifyllt av banken på din deklaration. Skatten minskar med 7 200 kronor (30 % av beloppet). 

 

LÄS OCKSÅ: Hälften gör fel när de deklarerar sparandet 

4. Dra av för ”dolda” huskostnader

Den som förälskar sig i en villa glömmer lätt att stora kostnader tillkommer i form av lagfart och pantbrev. Nya pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp plus en avgift på 375 kronor. Avgiften för lagfart är 1,5 procent av köpeskillingen plus 835 kronor. Lagfart och pantbrev är avdragsgilla för den bostad du sålt. 

Exempel: Kostnaden för lagfart uppgick till 30 000 kronor. Drar du av den kostnaden från vinsten minskat skatten med 6 600 kronor (du betalar 323 400 kronor i skatt i stället för 330 000 kronor). 

5. Låna för att betala av uppskov

Som bekant finns möjlighet att skjuta upp beskattningen av vinsten för den som köper en ny bostad. Men eftersom uppskovet numera kostar 0,5 procent per år i ränta, så är det inte säkert att det alternativet är det mest lönsamma. 

För den som har möjlighet kan det därför vara läge att överväga att ta ett banklån för att lösa uppskovet. Observera dock att det skärpta amorteringskravet gör att du behöver betala av lånet snabbare än tidigare behövt.

Exempel: Vi antar att du har en uppskjuten vinst på 1,5 miljoner kronor. Det kostar dig 7 500 kronor per år (0,5 procent av vinsten). I relation till skatteskulden (på 330 000 kronor) motsvarar det en ränta på 2,27 procent. 

Lånar du i stället 330 000 kronor från banken för att lösa uppskovet, och du får en ränta på 1,5 procent, innebär det att räntekostnaden blir 3 465 kronor efter avdrag. Det är 4 035 kronor lägre än vad Skatteverket tar i kostnadsränta. 

Annons: