Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem skäl till att bopriserna backar

Bostadsrätter i Stockholm backar – men står 7,3 procent högre än för 12 månader sedan.Foto: Lasse Svensson
Sedan den 1 juni gäller Finansinspektionens amorteringskrav. Fler åtgärder kan vänta, till exempel skuldkvotstak. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholms bostadsmarknad hade en tung månad i maj, med en rekordsnabb nedgång i priserna.

Här är de fem viktigaste faktorerna bakom raset.

Amorteringskravet

Från den 1 juni måste den som lånar mer än 50 procent till bostaden betala av på lånet i en takt om 1 procent per år. Mellan 70 och maximala 85 procent är amorteringstakten 2 procent.

Att den totala månadsbetalningen ökar för många – alldeles oavsett att en del av pengarna är ett sparande – har haft en avkylande effekt på betalningsviljan.

Utbudschocken

Fler mäklare som Dina Pengar pratat med vittnar om att massor av säljare la ut sina objekt under maj – i vissa områden var antalet bostadsrätter till salu dubbelt så högt mot det normala.

En del av säljarna ville enligt proffsen ”testa marknaden” för att se hur bra betalt de skulle kunna få innan amorteringskravet. Därför drogs en hel del objekt tillbaka.

Men andra säljare sitter i rävsaxen att de redan köpt ett annat objekt. Deras hus eller bostadsrätter kommer fortsätta att hålla utbudet på en hög nivå även efter maj.

Nervositeten

Amorteringskravet är ett dramatiskt ingrepp i svenskarnas hushållsekonomi. Det var också därför Finansinspektionens, FI, första förslag till amorteringskrav fick bakläxa av kammarrätten i Jönköping, som krävde att riksdagen skrev om lagen.

 

LÄS OCKSÅ: Lyxvåningar immuna mot boprissänkningen

 

Stora förändringar av spelreglerna gör vilken marknad som helst nervös, och det trycker alltid ned priserna. Många svenskar har inte fullt ut satt sig in i alla detaljer i amorteringskravet – nya regler meddelades så sent som två veckor innan kravet trädde i kraft.

Skuldkvotstaket

FI har redan aviserat att man vill ha riksdagens mandat för att slå till med en ny begränsning av hur mycket hushållen får låna. Det skuldkvotstak som FI:s generaldirektör Erik Thedéen föreslagit säger att du bara får låna till sex gånger den disponibla årsinkomsten, alltså det du har kvar av lön och/eller eventuella bidrag efter att skatten betalts.

Den som har en månadslön på 30 000 får enligt det förslaget låna maximalt 1,7 miljoner kronor.

FI kan inte i dag på eget bevåg införa skuldkvotstaket, utan behöver ett riksdagsbeslut. Ansvarig minister, finansmarknadsminister Per Bolund, har dock ställt sig positiv till skuldkvotstaket. Även Riksbanken gör tummen upp.

Extrem prisnivå

Även om det backade i maj är bostadspriserna uppe på rekordsummor. Det byggs fortfarande för få bostäder i förhållande till behovet, inflyttningen till storstäderna fortsätter och räntorna är nere på träsknivåer.

Bostadsrätter i Stockholm står 7,3 procent högre än för 12 månader sedan, och villor i området har blivit i snitt 12 procent dyrare.

I de hetaste områdena har snittpriserna passerat 100 000 kronor per kvadratmeter, och allt fler varnar för att vi har skapat en boprisbubbla.

En högvärderad marknad är känslig för minsta lilla störning. Det är det vi ser nu.

Annons: