Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fas ett”-avtalet är i hamn – så påverkas din ekonomi

Donald Trump berättade under en ceremoni i Washington om det nya avtalet med Kina.
Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He i Vita huset på onsdagen.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.Foto: NORDNET

”Fas ett”-avtalet är i hamn efter mer än 18 månaders handelskonflikt mellan USA och Kina.

Börserna i världen har reagerat positivt och det finns flera områden där avtalet kommer att få inverkan på svensk ekonomi och svenskars privatekonomi – på gott och ont.

– Jag höjer jag en varningens flagg för att det möjligen kan vara Europas tur att hamna i skottgluggen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hur påverkas svensk ekonomi?

– Sverige är en liten, öppen och exportberoende ekonomi och USA och Kina är världens två viktigaste ekonomier. Ett uteblivet avtal, och i stället en eskalering, skulle slå mot den globala tillväxten, som redan är inne i en avmattning. Nu ser hotet om global recession ut att vara avvärjt, men skulle handelskonflikten fortsätta skulle det i förlängningen kunna påskynda en djupare svacka. Mycket på grund av den osäkerhet som uppstår, som gör att företag skjuter på investeringar och så vidare, säger Frida Bratt.

Hon påminner om att detta är ett första steg för att sedan få till ett bredare avtal.

– Och vi vet faktiskt ännu inte riktigt exakt vad i detalj det är som avtalet omfattar. Dessutom höjer jag en varningens flagg för att det möjligen kan vara Europas tur att hamna i skottgluggen, om man når ett avtal och Trump sedan vinner valet. Trump vill ha en fiende, och exempelvis tullar på europeisk fordonsindustri skulle slå mot våra stora svenska exportbolag. Därför finns anledning att se upp om Trump vinner valet 2020.

Hur påverkas jobben?

– Privatpersoner är i hög utsträckning de som påverkats av tullarna, både i form av högre konsumentpriset och färre arbeten vilket det finns beräkningar på. Skulle konflikten eskalera och göra att global ekonomi hamnar i recession slår det allt annat lika mot svensk ekonomi, och då påverkas också våra arbeten. Hundratusentals arbeten i Sverige är beroende av export. Ett fas 1-avtal är ett viktigt steg för att detta inte ska ske, säger Frida Bratt.

Hon poängterar att Sverige redan är inne i en avmattning, men just nu ingen lågkonjunktur.

– Återigen vill jag flagga för att vi ännu inte känner till exakt vad i avtalet består, men marknaden har tolkat det som positivt att det överhuvudtaget kommer till.

Hur påverkas vårt sparande?

– Börsen steg kraftigt under hösten tack vare låga räntor och små ljusglimtar i konjunkturmörkret, men också på förhoppningar om att ett bredare avtal nås mellan USA och Kina 2020. På så sätt är avtalet viktigt för vårt sparande – och det har vi redan fått utdelning för i form av börsuppgången under förra året. Ett avtal är alltså redan inprisat i kurserna, säger Frida Bratt.

Skulle avtalet äventyras nu finns en fallhöjd på börsen.

– Så ur investerarsynpunkt måste fas 1-avtalet till nu, för att marknaden ska kunna fortsätta hoppas på fas 2-avtal. Det finns en risk för besvikelse om det skulle visa sig att avtalet är mindre omfattande än vad marknaden trott.

Kan våra bolån påverkas av avtalet?

– Jo, faktiskt, lyfter vi blicken så påverkas faktiskt även våra bolån av konflikten och det faktum att man nu förhoppningsvis tar de första stegen mot en lösning. Den amerikanska centralbanken såg ett tag ut att målas in i ett hörn av Trump, där handelskriget såg ut att påverka tillväxten. Det fick Fed att under 2019 göra en helomvändning och sänka räntan tre gånger, i stället för att höja den (som planerat). Det påverkar marknadsräntorna och Riksbankens manöverutrymme, vilket i förlängningen också påverkar bankernas prissättning på bolånen, säger Frida Bratt.

Ett uteblivet avtal skulle kunna förvärra den avmattning alla väntar på i USA och som redan är här i exempelvis Europa och Kina, menar hon.

– Och då skulle möjligen Fed tvingas sänka räntan. Med förutsättningarna för ett bredare avtal på plats kan Fed, som man vill, hålla räntan oförändrad under året. Och det kan då även Riksbanken göra. Men som sagt, vi är inte i mål än med ett bredare avtal och vi vet inte exakt hur omfattande detta fas 1-avtal är, säger Frida Bratt.

TV: Trumps vän tjänade miljarder på svenska hyresrätter

Annons: