Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertgrupp: Höj fastighetsskatten

Foto: ALI LORSTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förenkla hela skattesystemet.

Höjd fastighetsskatt, sänkt statlig inkomstskatt, ett enhetligt skatteavdrag på förvärvsinkomster och inför enhetlig moms på 21 procent. 

Det är det förslag som Finanspolitiska rådet lämnar i en rapport till ett enklare skattesystem med färre så kallade skattekilar, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Bakgrunden till förslaget från Finanspolitiska rådet - en expertmyndighet under regeringen – är regeringens och samarbetspartierna Centern och Liberalernas överenskommelse om att se över skattesystemet som finns punkt fyra i Januariöverenskommelsen. 

Studien blir en sommarläsning för finansminister Magdalena Andersson och övriga inblandade politiker.

Finanspolitiska rådets studie – med rubriken ”Ett enklare och effektivare skattesystem” – visar att skattesystemet kan reformeras så att det blir både enklare och ger samhällsekonomiska vinster. En sådan reform kan genomföras med bibehållna skatteintäkter och oförändrad inkomstfördelning, anser rådet.

”Svårt för den enskilde”

”Finanspolitiska rådet anser att det behövs ett enklare och därmed tydligare skattesystem. I dagens skattesystem är det svårt för den enskilde att beräkna förändringen i nettoinkomst av en förändring i bruttoinkomst, dvs. marginalskatten. Det beror på att utformningen av grundavdrag och jobbskatteavdrag är mycket komplicerad och att de är differentierade i förhållande till bruttoinkomsten, vilket gör att marginalskatten inte kan utläsas av skattesatsen i olika inkomstskikt”, skriver rådet.

Principerna om likformighet som skattereformen 1990/91 byggde på – kallad århundradets skattereform – har i hög grad urholkats, skriver Finanspolitiska rådet i sin rapport.

Rådet pekar bland annat på på att Riksrevisionen år 2010 räknade till 509 olika förändringar.

Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet.Foto: OKÄND

Finanspolitiska rådet med ordförande Harry Flam, föreslår också en likformig beskattning av kapital, inklusive värdet av boende i villa, bostadsrätt och ägarlägenhet.

Det innebär att den ändrade bostadsbeskattningen ger ökade inkomster till staten på 40–50 miljarder kronor per år.

Förvirrande skattesatser

Expertgruppen pekar också på att det i dag finns åtminstone fem olika skattesatser för kapitalinkomster vilket inte underlättar för den enskilde: 

Generell skattesats (aktieutdelningar etc.) och ränteavdrag: 30 procent.

• Utdelning och avkastning från onoterade bolag: 25 procent

• Utdelning och avkastning från onoterade bolag: 25 procent.

• Utdelning och avkastning från fåmansbolag: 20 procent.

• Avkastning på pensionssparande: 15 procent.

Finanspolitiska rådet skriver:

” Olika skattesatser på kapitalinkomst gör skattesystemet otydligt. Det är också svårt att motivera att olika typer av kapitalinkomster beskattas olika. Dessutom beskattas kapitalinkomster enligt två principiellt olika metoder, vilket gör systemet ännu mer komplext. En metod är baserad på faktisk avkastning där förluster är avdragsgilla, och den andra är baserad på en schablonintäkt utan koppling till verklig avkastning på investeringssparkonto, (ISK).

Expertgruppen slutar med orden:

”Syftet med rapporten är inte att föreslå ett visst skattesystem, särskilt inte i alla detaljer, utan att visa att det finns möjligheter att göra skattesystemet enklare och samhällsekonomiskt effektivare och att detta inte behöver påverka skatteintäkterna eller inkomstfördelningen”.

Annons: