Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna: Bopriserna bromsar in

Matilda Adelborg är marknadskoordinator på Booli.
Foto: Booli/Henrik Isaksson/IBL

SCB: småhusbarometer visar att villapriserna har stigit de senaste tre månaderna. Men under juli har priserna fallit, enligt Boolis statistik.

– Efter amorteringskravet har det gått ned, säger Boolis Matilda Adelborg.

Så har priserna ändrats i ditt län

Län Prisförändring (Bostadsrätt, villa, fritidshus, jämfört med förra månaden)

Blekinge -7, -14, -10

Dalarna -9, +1, +66

Gotland -2, +1, +12

Gävleborg +5, -17, -4

Halland +14, -15, -11

Jämtland -6, -2, -14

Jönköping +3, -11, -8

Kalmar -20, -7, -6

Kronoberg +10, -1, +16

Norrbotten +9, -3, -2

Skåne -2, -4, -36

Stockholm -5, -15, -16

Södermanland +6, -2, -13

Uppsala -1, -24, +14

Värmland 2, -30, +31

Västerbotten -10, -46, +15

Västernorrland -10, +5, -2

Västmanland -6, -3, -20

Västra Götaland -16, -12, +1

Örebro -27, -9, -15

Östergötland -6, +7, -14

Hela landet -15, -19, -11

Källa: Booli

Villapriserna steg med 4 procent under perioden maj-juli, visar SCB:s småhusbarometer. Detta trots tidigare rapporter om en svalnande bostadsmarknad efter amorteringskrav och brexit-oro.

Men det är inget tecken på att bostadsmarknaden är på väg upp, enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

– Det här kan ha stämt för tre månader sedan, men inte nu. SCB bygger sin statistik på lagfarter, vilket innebär att det blir en viss eftersläpning. Från det du har köpt bostaden till att lagfarten går igenom tar det omkring 3 månader.

Bostadsmarknaden bromsar in

Hon tror i stället att bostadsmarknaden håller på att bromsa in, vilket både de senaste siffrorna från Mäklarstatistik och boprissajten Booli talar för.

Boolis statistik visar att villapriserna visserligen har stigit den senaste tre månadersperioden, men inte den senaste månaden.

– Innan amorteringskravet infördes gick det upp, men sedan gick det ner efter det, säger Matilda Adelborg, marknadskoordinator på Booli.

Fritidshusen billigare trots lägre utbud

Särskilt intressant är fritidshusmarknaden, där priserna har fallit med 11 procent den senaste månaden trots att även utbudet har minskat. Det tror Matilda Adelborg beror både på amorteringskravet och på en allmän oro för ekonomin efter brexit.

– Vid förändringar i ekonomin blir många oroliga och väljer att avvakta lite med större investeringar i allmänhet, och i synnerhet den lyxkonsumtion som fritidshus är, för att se hur marknaden utvecklar sig, säger hon.

Amorteringskravet inte huvudskälet

Claudia Wörmann tror att oron över framtiden påverkar bostadsmarknaden mest, och inte amorteringskravet.

– De här amorteringsreglerna har vi ju vetat om ganska länge, och bankerna har löst det själva. Hade det gått från ingen amortering alls till det här, då hade det varit en sak. Men så är det inte, säger hon.

Claudia Wörmann tror att vi kommer att få se många objekt till salu när hösten drar i gång, vilket kommer leda till en avmattning av bostadspriserna. Men något prisfall blir det inte, enligt henne.

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Vi har fortfarande bostadsbrist i storstäderna, det byggs men inte tillräckligt. Och vi har låga räntor och många i arbete.

LÄS MER: Husprisernas reaktion efter nya kraven

Annons: