Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experter varnar: Se upp för skräphus

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Många av de nya husen som byggs nu är skräp och kan behöva renoveras redan om tio år, säger experter till SvD Näringsliv.

Så mycket som hälften av alla nya lägenheter byggs i jävsliknande situationer. 

Samma företag beställer, bygger och kvalitetskontrollerar bostäderna.

Och ansvaret för att kontrollera fel läggs på den enskilda köparen.

Avföring som läcker ut ur avloppen rakt i trädgårdarna. Lägenhetsväggar som knäpper och tjuter högljutt vid temperaturväxlingar.

Det är två olika exempel på attraktiva nybyggen som blev en plåga för köparna och som SvD lyfter fram i sin artikel om byggbranschen.

Branschen har ett allvarligt systemfel, säger KTH-professorerna Hans Lind och Per Lundqvist och KTH-forskaren Jonas Anund Vogel till tidningen.

"Skräpbostäder byggs"

Så mycket som hälften av alla nya lägenheter byggs i jävsliknande situationer, där samma företag beställer, bygger och kvalitetskontrollerar bostäderna. 

Bostadsrättsproducenten bildar en förening och tillsätter en tillfällig styrelse med sina egna anställda och ibland inhyrda ledamöter. Då kan företaget i praktiken beställa huset av sig självt samt bestämma vem som ska kontrollera och besiktiga det.

Det kan leda till att man bygger dåligt och med billiga material för att uppnå kortsiktig vinst.

– Det tillåts att skräpbostäder byggs. Man behöver inte ens uppfylla befintliga energikrav. Och man behöver inte bygga med hållbara material, vilket kan innebära renovering efter tio år. Det är såklart bra att en massa byggentreprenader just nu skapar jobb, men sättet att bygga förslösar samhällets gemensamma tillgångar, varnar Jonas Anund Vogel, som först tog upp problemet i tidskriften Ekonomisk Debatt. 

Köparen bär ansvaret

När huset väl står klart kan företaget som beställt och byggt huset slippa ta ansvar för fel. 

– Det mest upprörande är att ansvaret att undersöka om det nya huset är fullgott sedan läggs på enskilda köpare som omöjligen kan sätta sig in i de tekniska frågorna. Sådant tar flera år även för den som känner till byggsektorn, säger Jonas Anund Vogel till SvD.

De flesta konflikter mellan byggare och bostadsrättsföreningar hålls hemliga. Förlikningar nås ofta på ganska låg nivå, säger experten Jonny Flodin till tidningen.

Annons: