Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens 5 bästa råd till unga som söker bostad

Claudia Wörmann på SBAB.Foto: Pressbild / Pressbild
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: SHUTTERSTOCK

Höga kontantinsatser och amorteringskrav gör det svårt för ungdomar att slå sig in på bostadsmarknaden.

Nu efterlyser Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, politiska initiativ för att lösa situationen.

– Ungdomar är många gånger hänvisade till andrahandsmarknaden som är jättedyr, säger hon.

Svenska ungdomar flyttar ofta hemifrån redan i 20-årsåldern, men för många innebär det samtidigt en otrygg tillvaro med korta andra- och tredjehandskontrakt.

Anledningen är att hyresmarknaden ofta är omöjlig att komma in på i storstäderna och tillväxtregionera, samtidigt som det krävs stora pengar för att slå sig in på bostadsmarknaden och köpa en egen bostadsrätt.

– Jag tror att man måste ta i problemen där de finns. Den här generationen som sitter i problemen har dem nu. Jag önskar att man från ett politiskt håll ser till att underlätta för den här gruppen, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

 

5 råd till unga bostadssökande

Här ger hon sina bästa boendetips till ungdomar:

1. Ställ dig i alla köer som går och var medveten om att det här är ett problem.

2. Sänk dina förväntningar beträffande yta och område

– Då kan du komma in på bostadsmarknaden till en billigare peng. Tona ner dina förväntningar, för unga spelar det stor roll om man kan tänka sig att bo lite längre ut eller lite mindre. Det här är den första investeringen du gör, sen är du inne, säger Claudia Wörmann.

3. Var medveten om att det är svårt – du måste vara aktiv.

– Spara aktivt, räkna hur mycket som krävs och var öppen med dina föräldrar och fråga om du kan bo där ett tag under tiden du sparar. Det är ett projekt som ingen annan löser åt dig, säger Claudia Wörmann.

4. Tänk brett utanför boxen

 – Kan du tänka dig att dela med kompisar, om någon står på ett förstahandskontrakt kan man dela boende under en period. Föräldrarna kanske kan bygge ett Attefallshus, det viktiga är att viljan att flytta hemifrån inte sker på bekostnad på ditt sparande, säger Claudia Wörmann.

5. Se till att hyran inte äter upp din möjlighet att spara

– Om du är hänvisad till andrahandsmarknaden så försök hitta ett boende som inte gräver ur din plånbok helt, utan att du faktiskt kan försöka spara en del, säger Claudia Wörmann.

Annons: