Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten varnar för fällan vid såld bostad

Att "casha in" på såld bostad kan vara lockade – men kan vara en fälla.Foto: Henrik Isaksson/Piniro / /IBL
"Det är oftast bättre att betala av sin reavinstskatt än att betala uppskovsräntan", säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.Foto: Jeanette Hägglund / JEANETTE HÄGGLUND

Visst kan det vara lockande att “casha in” efter en lyckad bostadsförsäljning genom att skjuta upp reavinstskatten.

Men experterna varnar för att regeringens nya uppskovsregler är en dyr räntefälla:

– Det är oftast bättre att betala av sin reavinstskatt än att betala uppskovsräntan, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

FAKTA

Rutor:

Kostar 5 000 kronor om året att skjuta fram reavinstskatten för en miljon

Uppskov

1 000 000 kronor

Uppskovsränta på beloppet

0,50 procent

Årlig räntekostnad för uppskovet

5 000 kronor

Kapitalvinstskatt, räntesats

22 procent

Latent skatteskuld

220 000 kronor

…motsvarar en ränta på

2,27 procent

Ränteavdrag

30 procent

…ger en motsvarande bankränta

3,25 procent

Möjligt att skjuta upp mer skatt om man flyttar till billigare boende

Tidigare regler

Exempel.

Försäljning av hus:

4 000 000 kronor

Köp av nytt hus:

3 000 000 kronor

Reavinst

1 000 000 kronor

Prisskillnad tidigare och nytt hus

1 000 000 kronor

Vinsten minus prisskillnaden är tak för uppskov

0 kronor

Nya regler

Pris för nytt hus dividerat med pris för sålt hus gånger 0,75

Tak för uppskov:

750 000 kronor

Källa: Villaägarna

Det borttagna taket för uppskjuten reavinstskatt gäller från den 21 juni i år och fyra år framåt, enligt regeringens förslag som väntas gå igenom i riksdagen i höst. Ändringarna ska formellt träda i kraft den 1 januari 2017, enligt planen.

Källa: Regeringen

Under sommaren har regeringen föreslagit flera åtgärder som ska göra det lättare att skjuta upp hela eller delar av reavinsten från en bostadsförsäljning.

I höst väntas förslaget gå igenom i riksdagen.

• Maxbeloppet för uppskov av reavinstskatten tas bort helt om man köper en dyrare bostad. Tidigare var taket 1 450 000 kronor per bostad.

• Man ska kunna skjuta fram mer skatt även när man köper en billigare bostad.

Magdalena Andersson: "Kan göra det lättare att ta steget att byta bostad"

Syftet är att underlätta rörligheten på bostadsmarknaden genom att förenkla bland annat för äldre att sälja villan och köpa en mindre lägenhet - och slippa betala stora belopp i reavinstskatt direkt.

– Det här kan göra det lättare att ta steget att byta bostad när barnen flyttat ut och därmed frigöra en större bostad för en ny barnfamilj, kommenterade finansminister Magdalena Andersson förslaget.

 

LÄS OCKSÅ: Uppskov eller skatt - så säger experterna

 

Det kan förstås vara lockande att skjuta upp hela reavinstskatten eller få loss en rejäl slant från beskattning.

Dyr ränta på reavinstskatten

Men det är inte särskilt billigt - tvärtom.

Istället får du betala en extraskatt på 2,27 procent per år på skatteskulden – vilket motsvarar en bankränta på 3,25 procent före ränteavdrag.

Finansminister Magdalena AnderssonFoto: Pelle T Nilsson / /STELLA PICTURES

– Det är fortfarande i de flesta fall bättre att betala av sin reavinstskatt än att betala uppskovsräntan, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

Även om Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom, tycker förslaget är ett steg i rätt riktning, tvivlar hon på att det verkligen leder ökad rörlighet.

– Trots allt blir det billigare att bo kvar i sin gamla villa, säger hon.

Villaägarna: "Bättre sänkt reavinstskatt och sänkta ränteavdrag på nya lån"

Det vore bättre att sänka reavinstskatten och finansiera det med lägre ränteavdrag på nyupptagna lån, anser Jakob Eliasson:

– Det skulle höja rörligheten och dämpa hushållens skuldutveckling utan att skada de hushåll som redan köpt sin nya bostad, säger han.

 

LÄS OCKSÅ : Fonderna snuvar dig på pensionen

 

Att skjuta fram reavinstskatten på 220 000 kronor för en miljonvinst kostar 5 000 kronor per år, medan att låna motsvarande belopp i banken, för att betala skatten direkt (till 1,5 procent i ränta), kostar 2 310 kronor efter skatt.

Säkraste sparformen - betala av reavinstskatten

En del bostadsklippare kanske funderar på att skjuta upp en del av vinsten för att bygga upp ett eget sparkapital genom vettiga investeringar.

Men har man en uppskjuten reavinstskatt ska man vara medveten om att inte finns någon riskfri sparform som ger högre avkastning än att betala av skulden till staten. Vill du ha högre avkastning än 3,25 procent måste vara beredd att ta en rejäl risk.

– Du måste gå ut på börsen eller möjligen företagsobligationer. Men 3,25 procent är en väldigt hög avkastning, säger Joakim Bornold, privatekonom på Nordnet och tidigare aktie- och derivatspecialist på Stockholmsbörsen.

 

LÄS OCKSÅ: Risk för turbulent börshöst

 

Rationellt för högbelånade bostadsmaximerare

Men för en grupp kan det dyra uppskovet faktiskt vara ett rationellt val: De som vill köpa ett maximalt dyrt boende i förhållande till sin ekonomi.

För denna grupp kan ett större uppskov vara ett sätt att runda amorteringskravet genom att den uppskjutna skatten fungerar som kontantinsats, men inte räknas som topplån.

– De nya reglerna kan liknas vid att staten erbjuder ett dyrt topplån till det hushåll som vill undvika amorteringskrav eller kanske satsa allt för att nå drömboendet. Hur det i slutändan påverkar hushållens totala skuldsättning återstår att se, säger Jakob Eliasson.

– Det kan vara sätt att kringgå amorteringskravet genom att man kan betala mer kontant. Det var kanske inte meningen, säger Ingela Gabrielsson.

Bättre att betala på det dyraste lånet först

Joakim Bornold varnar samtidigt för att uppskovsreglerna tillsammans med amorteringskravet medför att folk tvingas att amortera på sina bolån, ofta med mindre än hälften än så hög ränta, istället för att först betala av det dyra uppskovet.

– Det slår fel. Det är en fälla, säger Joakim Bornold.

Annons: