Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Därför höjer inte Riksbanken räntan i år

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent.

Samtidigt sänkte man tillväxtsprognoserna men ser fortsatt en höjning senare i år.

– Riksbanken kommer inte mäkta med höjningen till hösten, säger Danske Banks Maria Landeborn i Expressens TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Det mesta med Riksbankens besked var helt i linje med samtliga bedömares stalltips om en oförändrad ränta och räntebana.

– Det mesta var väntat och att man skruvade ner prognoserna för tillväxten var i linje med vad andra centralbanker gjort. Däremot var man kanske lite mer oberörd att det ser svagare ut, säger Danske Banks privatekonom och senior strateg Maria Landeborn.

Danske Bank utmärker sig bland storbankerna som den som inte tror på Riksbanken när man säger att räntan ska höjas en gång senare i år.

– Tittar man på Riksbankens inflationsprognos som man bygger sin räntebana på så tippar de på att inflationen ska ligga kring 2 procent år och nästa år. Vi tror den kommer vara lägre än så till följd av lägre tillväxt, löneutveckling och fallande energipriser. Därför kommer man inte mäkta med den en höjning.


Rådet: Lämna boräntan rörlig

Efter Riksbanken avslutade 2018 med att höja räntan för första gången på drygt sju år blev det stor fokus på bolåneräntorna blev det stort fokus på bolåneräntorna. Flera långivare följde efter Riksbanken och höjde sina räntor.

Maria Landeborn tycker inte man ska skynda sig med att binda räntan.

– Om Riksbanken höjer framöver och inflationen ligger kvar kring målet så kommer det gå väldigt, väldigt sakta. Man behöver inte känna någon brådska att binda räntan.

Samtidigt har bland annat den statliga bolånejätten SBAB gjort en tvärvändning och sänkt sina räntor igen.

Med dagens historiskt låga räntor tycker Maria Landeborn att man ska passa på att bygga en buffert mot sämre tider.

– Nu kan man nu passa på att amortera, särskilt om man köpt en bostad sent och har stora lån. Då ökar man motståndskraften om bostadspriserna går ned, säger Maria Landeborn.Lägg undan pengar redan nu

– Man kan också spara till en räntebuffert så man inte behöver påverkas när höjningen kommer. Det bästa sättet är att titta på vad det skulle kosta om räntan var 4–5 procent och så sätter man undan det på ett konto varje månad. Det har man sen för framtida amorteringar och högre räntor, säger Maria Landeborn.

Annons: