Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Esbjörn Bolin vill ha anstånd i processen mot Ebba Busch

Esbjörn Bolin ångrade fastighetsaffären med Ebba Busch och vill ha kvar huset.
- Pengarna bara rinner iväg, säger Esbjörn Bolin, 81, som vill att en god mans utses för att ta hand om hans ekonomi.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch har stämt Esbjörn Bolin i fastighetsbråket och kräver att få köpebrevet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Det är kring den här fastigheten som bråket pågår. Huset är en gammal släktgård och Esbjörn säger att han ångrar försäljningen till Ebba Busch och vill häva affären.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Esbjörn Bolin – som befinner sig fastighetstvist med KD-ledaren Ebba Busch – vill ha hjälp med att sköta sin privatekonomi.

En god man kan bli utsedd för att ta hand om den 81-årige mannens ekonomi.

Det är i svaromålet på Ebba Busch, 33, stämning av Esbjörn Bolin, som det framgår att det finns ett ärende om god man för honom hos Överförmyndarförvaltningen i Västerås.

Det är Esbjörn Bolins ombud Johann Binninge som skickat in svaromålet på stämningen till Uppsala tingsrätt.

Av handlingen framgår att han bestrider Ebba Busch stämning av honom för fastighetsaffären.

Han kräver ersättning för rättegångskostnaderna. Beloppet preciseras först sedan förhandlingen ägt rum. 

Ombudet begär anstånd med att utveckla grunderna, och sin bevisning, till den 15 januari.

Som skäl till det begärda anståndet skriver Johann Binninge bland annat att det finns ett ärende om god man som gäller Esbjörn Bolin hos Överförmyndarförvaltningen i Västerås. Binninge vill samråda med den god man som utses innan han utvecklar sitt svar till domstolen.

Fakta god man

Den som behöver hjälp med att bevaka sin rätt eller förvalta sin egendom kan få en god man eller förvaltare förordnad av tingsrätten. Den som har en god man har kvar sin rättsliga handlingsförmåga och  full förfoganderätt över sina bankkonton. Den som har fått en förvaltare förordnad har ingen egen rättslig handlingsförmåga.

Den vanligaste formen av godmanskap är den för personer som på grund av sin hälsa inte själva kan sköta sin ekonomi eller bevaka sina rättigheter. Godmanskapet kommer till, anordnas, genom att tingsrätten beslutar i frågan. Samtidigt som tingsrätten tar beslut om anordnandet ska en person utses, förordnas, till god man

KÄLLA: Konsumenternas/Överförmyndarförvaltningen i Västerås

På Överförmyndarförvaltningen bekräftar man att det finns ett aktuellt ärende sedan en vecka tillbaka och att det kan dröja upp till ett par månader innan hela ärendet är processat och det finns ett beslut i frågan.

”Jag är för frikostig”

Esbjörn Bolin säger till Expressen att han hoppas att den gode mannen tar hand om hans ekonomi på ett vettigt sätt.

– Jag är för frikostig med pengarna. De bara rinner i väg, säger han.

För Ebba Busch drar det nu ytterligare ut på tiden. Hennes advokat har tidigare vädjat till Uppsala tingsrätt om en snar behandling eftersom KD-ledaren och hennes barn behöver någonstans att bo.

Ebba Busch ansåg att hon till slut inte hade någon annan möjlighet än att stämma Esbjörn Bolin i domstol.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / EXPRESSEN TV

I Ebba Busch ursprungliga plan ingick att hon hoppades kunna flytta in till jul.

– Självklart finns det ett intresse från min huvudman att det ska gå så snabbt som möjligt, säger advokat Katrin Björklund, som tagit del av svaromålet från Esbjörns ombud.


EBBA BUSCH-AFFÄREN

Sommaren 2020 tog Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, 33, kontakt med 81-årige Esbjörn. KD-ledaren ville köpa hans släktgård eftersom hon behövde ha ett boende med sina två barn nära sin ex-make. Fastigheten, som ligger invid en sjö utanför Uppsala, har stått mer eller mindre orörd de senaste åren. 

Priset sattes till 3,9 miljoner kronor. Men sedan kontraktet skrevs och Ebba Busch överlämnat handpenningen har Esbjörn velat backa ur affären och infann sig heller inte till det möte den 16 september på Swedbank i Uppsala då affären skulle ha slutförts och köpebrevet överlämnats. Efter flera försök att få tillstånd ett möte gav Ebba Busch upp och beslöt sig för att stämma Esbjörn i domstol för att honom att lämna ifrån sig köpebrevet - värdehandlingen som kan ge henne lagfart på fastigheten.

Annons: