Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch beredd ta Esbjörn, 81, till domstol

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Esbjörn känner sig lurad av KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch, 33, viker inte ned sig utan vill genomdriva köpet av Esbjörns fastighet.
Foto: SVEN LINDWALL
Esbjörn vill ha kvar sitt hus. Ebba Busch hade tänkt flytta in i december.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ebba Busch, 33, fastighetsbråk med Esbjörn, 81, ser ut att hamna i domstol.

KD-ledaren är inte beredd att backa ur affären.

– Esbjörn känner sig lurad av Ebba, hävdar hans ombud Johann Binninge.

Det infekterade bråket om 81-årige Esbjörns fastighet har nu pågått i drygt två månader där Kristdemokraternas ledare Ebba Busch hävdar sin rätt till den gamle mannens fastighet.

Bråket, som ett tag såg ut att gå mot en upplösning där Ebba Busch drog sig ur affären, har snarare accelererat. Ebba Busch grundinställning kvarstår: Hon vill snarast få tillträde till fastigheten fullt ut och helt enkelt avsluta affären. Det framgår av ett brev som hennes advokat, Katrin Nordström, skickat till Esbjörns ombud Johann Binninge, 57.

Ebba Busch har varnats

Strikt juridiskt ligger Ebba Busch bättre till och kan sannolikt köra över 81-årige Esbjörn i domstol. Det finns dock politiska risker som kan stänka över på Kristdemokraternas ledare, anser källor inom partiet.

– Vi har varnat henne för att fastighetsaffären kan få politiska konsekvenser. Men Ebba måste alltid segra, hon tar inga förluster. Det är en svaghet med henne, säger en KD–källa till Expressen.

– Hon är avrådd från att driva saken. Visserligen har hon juridiken på sin sida. Men det håller inte moraliskt i just det här speciella fallet, säger en annan KD–källa.

Ingen av Expressen två uppgiftslämnare vill framträda med sina namn eftersom saken anses vara alltför känslig internt inom partiet.

”Ebba Busch-affären” dag för dag

Sommaren 2020: Ebba Busch tar kontakt med 81-årige Esbjörn. Hon vill köpa hans släktgård. Fastigheten, som ligger invid en sjö utanför Uppsala, har stått mer eller mindre orörd de senaste åren. Flera samtal med kaffe följer innan Esbjörn till slut går med på att sälja fastigheten. Ebba Busch har under tiden också konsulterat två olika mäklare för att värdera fastigheten som ligger i ett mycket attraktivt område. Enligt Ebba Busch har en av mäklarna i ett skriftligt utlåtande kommit fram till ett värde på fastigheten: 4 200 000 kronor.

Ebba Busch låter en tredje mäklaren utforma köpekontraktet. Det är Ebba Buschs kompis, influencern Margaux Dietzs storebror Theo, som är den tredje mäklaren. Han utformar kontraktet på firmans papper, Sjönära Fastighetsmäklare, där han jobbar. Theo Dietz namn syns dock inte på kontraktet. I en klausul friskriver sig mäklaren från allt ansvar för affären.

I kontraktets paragraf 17 står: ”Parterna är med medvetna om att mäklaren ej har något mäklaransvar i denna affär då mäklaren endast varit behjälplig med framtagandet av köpehandlingar enligt parternas önskemål.”

Köpesumman är satt till 3,9 miljoner kronor. Priset är nedsatt eftersom en hel del bråte måste forslas bort på köparens bekostnad.


20 augusti: Undertecknas kontraktet av Ebba Busch och Esbjörn. Det sker vid matbordet inne i släktgården. Förutom namnteckningarna på sista sidan signerar de två också varje enskild sida i handlingen. Ebba Busch har med sig en väninna. Av kontraktet framgår att tillträdesdagen är satt till den 16 september då Ebba Busch och Esbjörns ska mötas på Swedbanks kontor inne i Uppsala och överlåtelsen ska slutföras.


21 augusti: Esbjörn ångrar köpet och berättar långt senare för Expressen att han känt sig pressad av Ebba Busch att gå med på försäljningen. Han minns dock inget från själva kontraktsskrivandet.

Telefonkontakt följer under någon av de kommande dagarna där Esbjörn vill häva köpet.


3 september: Esbjörn får hjälp med att skicka ett rekommenderat brev till Ebba Busch om att han vill häva affären. Från brevet:

”Jag har ångrat försäljningen …”


16 september: Esbjörn kommer inte till mötet på Swedbanks kontor i Uppsala där affären ska slutregleras och köpebrevet, som Ebb Busch måste ha för lagfarten, undertecknas, Det var meningen att Ebba Busch och han skulle ha samåkt till banken.

Senare samma dag skriver Ebba Busch ett handskrivet brev till Esbjörn. Från brevet: ”Vi måste höras annars blir detta en rättslig process och Nordström och partner (advokatfirman) tar vid. Snälla hör av dig så vi kan mötas.”

Brevet är undertecknat med Ebba Busch. Hon har för Expressen bekräftat att det är hennes handstil i brevet.


18 september: Advokat Katrin Björklund på byrån Nordström advokater i Uppsala skickar ett rekommenderat brev till Esbjörn på uppdrag av Ebba Busch. Det är ett strikt formulerat brev om försäljningen och att han uteblivit från bankmötet när slutregleringen av affären skulle ha ägt rum. I brevet finns ett juridiskt hot om att Esbjörn kan komma att dras inför domstol. Advokaten uppmanar även Esbjörn att skaffa ett eget juridiskt biträde.


2 oktober: Esbjörns ombud Johann Binninge skickar ett protestbrev till advokaten där han skriver att Esbjörn upplevt Ebba Busch som ”starkt pådrivande och intensiv i sina övertalningsförsök att få Esbjörn att sälja fastigheten”.

I brevet skriver ombudet även:

”Esbjörn kan inte minnas när han skrev på avtalet och han menar att han blivit hårt pressad av Ebba och han är mycket ledsen och gråter när han berättar om det.”


5 oktober: Ebba Busch loggar in på Lantmäteriets hemsida och ansöker digitalt om lagfart för det aktuella objektet. Hon har också scannat in tre sidor från köpehandlingen. Första sidan från kontraktet där försäljningssumman finns angiven är dock inte bifogad.


9 oktober: På kvällen avslöjar Expressen ”Ebba Busch-affären” och kan berätta om turbulensen kring hennes köp av fastigheten från Esbjörn. KD-ledaren säger att hon handlar i god tro och uppfattat Esbjörn som ”glasklar” under de samtal som de haft kring fasthetsaffären. Själv förklarar Esbjörn att han känt sig pressad av Ebba Busch att skriva på, att han inte minns vissa delar kring processen och ger skiftande svar på var köpet undertecknats. 

Ebba Busch uppgav i en intervju med Expressen att hon kände sig ”beklämd” när hon fick höra att Esbjörn ansåg att han känt sig pressad att gå med på försäljningen.

– Jag har uppfattat Esbjörn som egen, men väldigt tydlig och klar man med sina ståndpunkter och åsikter. Han har varit väldigt rak i de samtal vi har haft under sommaren, sa hon. 

Samtidigt flaggade Ebba Busch för att hon under vissa omständheter kan tänka sig att häva affären.


19 oktober: Lantmäteriet avslår Ebba Busch lagfartsansökan. Den är helt enkelt för ofullständig.


22 oktober: Expressen berättar att Ebba Busch skickat in en ny lagfartsansökan. Men ett undertecknat köpebrev där säljarens namnteckning är bevittnad av två personer saknas.

Ebba Busch har ett undertecknat kontrakt från den 20 augusti där hon och Esbjörn har satt sina namnteckningar på dokumentet som innebär att han säljer släktgården som striden gäller till henne för 3,9 miljoner kronor.

Esbjörn inne i sitt hus som Ebba Busch vill överta.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den 16 september skulle Ebba Busch ha tagit över fastigheten med en vildvuxen tomt och ett hus som har sett bättre dagar. Fastigheten har dock ett strategiskt läge intill en sjö i ett mycket attraktivt område som betraktas som något av en sörgårdsidyll.

Pressad av Ebba Busch

Esbjörn, som lider av vissa minnesproblem, ångrade dock affären och har försökt dra sig ur. Redan efter någon dag ville han häva affären.  Han ansåg också att han känt sig pressad av Ebba Busch att gå med på affären. KD-ledaren menade att hon följt reglerna för affären och har i brev till Esbjörn hotat dra honom inför domstol och på sätt komma driva igenom affären.

– I god tro har jag därför köpt det här huset. Anledningen till att jag har varit intresserad av det här huset trots allt som måste åtgärdas, är för att det ligger i närheten av mina barns pappa. Det skulle möjliggöra för mina barn att de skulle ha nära till båda föräldrarna, sa Ebba Busch till Expressen.

Ebba Busch sa till Expressens Leif Brännström att hon handlat i god tro när fastighetsaffären med Esbjörn gjordes upp.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Utan köpebrev får Ebba Busch ingen lagfart hos Lantmäteriet. Enligt vad Expressen erfar var Ebba Busch plan att flytta in i huset redan under december förutsatt att alla hantverkare skulle hinna med allt som behövde åtgärdas i huset.

När Expressen för några veckor sedan träffade Esbjörn i hans hus, som är centrum för striden mellan KD–ledaren och honom, kunde han tänka sig ett möte med henne. Mötet var planerat att äga rum med både Ebba Buschs advokat och Esbjörns ombud närvarande.

FRÅGA: Är det inte lika bra att Ebba Busch får köpa huset?

– Nej. Nej, nej.

Esbjörn sa också att han fortfarande inte kunde förstå varför han undertecknat kontraktet. 

Esbjörn orkar inte träffa Ebba Busch

Men nu vill han inte längre ha någon kontakt med Ebba Busch utan bara häva affären även om det i slutändan kommer att drabba honom ekonomiskt. Bråket har tagit på hans krafter.

”Esbjörn vill inte sälja gården. Det handlar inte om pris. Han känner sig lurad av Ebba. Esbjörn vill därför inte ha ett personligt möte. Han vill nämligen inte bli lurad igen”, skriver ombudet Johann Binninge.

Känner sig lurad av Ebba? Vad menas med det?

– Han känner sig lurad, han känner sig pressad. Det är den ståndpunkt han har haft ända sedan början. Hon har utnyttjat hans lättsinne.

På vilket sätt är han lurad?

– Lurad kan man vara på många sätt. Han har varit uppvaktad av henne, inte på sånt sätt han trodde att de hade någon relation, men smickrad och uppvaktad, säger Johann Binninge.

”Jag vill inte sälja”, säger Esbjörn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn tittar till sitt hus.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När Expressen avslöjade affären signalerade Ebba Busch att hon inte uteslöt att det skulle sluta med att hon drog sig ur affären.

– Om det är så att Esbjörn verkligen inte vill sälja, att han inte är kapabel att fatta egna beslut, kommer jag inte hävda rätt till köpet och försöka fullfölja det, sa Ebba Busch till Expressen den 9 oktober. Och tillade:

– Jag har uppfattat Esbjörn som fullständigt glasklar och det är många andra i grannskapet som gör det också. Samma dag gick hon ut på Facebook och gick då ännu längre i tanken att kanske dra sig ur affären:

”Jag kommer inte att genomföra denna affär om det visar sig att Esbjörn verkligen inte vill”.

Advokaten som ska rädda Ebba Busch

Advokat Katrin Björklund, 39, expert på fastighetsrätt och affärsjuridisk hos advokatfirman Nordström advokater i Uppsala är den som ska försöka rädda hem fastigheten åt Ebba Busch. Hon säger att ”ett ärende förs alltid framåt mer eller mindre”.

Advokat Katrin Björklund har anlitats av KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: Ewa Ahlin

Katrin Björklund är fåordig om vad som händer just nu.

- Jag tycker inte det är ett ärende som ska föras genom media. Jag tycker det är ett ärende som ska föras mellan parterna.

Esbjörn är dock numera beredd på att han måste möta KD-ledaren Ebba Busch i domstol.

KD-ledaren kopplar in advokat efter fastighetsbråk.
Annons: