Ernstbergers lyxvilla såld – affären innan domen

Har slagit till mot Allra-topparna
Alexander Ernstbergers glädje över klippet med försäljningen av lyxvillan tycks bli kortvarig.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Betaljätten Trustlys styrelseordförande Johan Tjärnberg har köpt huset och betalt handpenningen.
Gåvobrevet till hustrun som förhindrar att Kronofogen kan utmäta hela fastigheten när de jagar Alexander Ernstbergers tillgångar.
Pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger betalde 50 miljoner när han köpte Lidingövillan med sjötomt.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT
En del experter ansåg att Lidingövillan på 253 kvdratmeter och sjötomt köptes till överpris.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT
– Kanske det visar sig en dag att det här är mitt livs bästa affär, har Alexander Ernstberger sagt om det kritiserade köpet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Alexander Ernstberger, 35, har i tysthet sålt sin lyxvilla på Lidingö.

Affären gjordes upp under stor sekretess drygt en månad innan den fällande fängelsedomen med skadestånd till pensionsspararna.

Expressen kan avslöja att fastigheten säljs för 92 miljoner kronor.

Köpare: Betaljätten Trustlys styrelseordförande Johan Tjärnberg.

– Det är högst osäkert om vi genomför affären, säger Johan Tjärnberg, som tvekar efter myndighetsingripandena.

Den omtalade lyxvillan på 253 kvadratmeter på Lidingö har gått som en röd tråd genom hela Allra-härvan.

Alexander Ernstberger köpte fastigheten 2016 och affären fick snabbt rubriken ”Sveriges dyraste villaköp 2016”. Prissumman var 50 miljoner kronor och det skulle senare visa sig att fastigheten var ”belånad över skorstenen”. Lånen, som fanns i Ålandsbanken, omfattade nästan hela köpesumman.

Fastighetsköpet bidrog till att pensionsbolaget Allra med vd:n Alexander Ernstberger fick ögonen på sig och efter flera mediegranskningar, bland annat av Småspararguiden och Svenska Dagbladet, var bollen snart i rullning när det gällde pensionsbolaget Allra.

”Mitt livs bästa affär”

Men Alexander Ernstberger har bott kvar i lyxvillan, som har sjötomt och båtbrygga. Han har även kunnat landa med helikopter på tomten längst ner mot vattnet.

– Kanske det visar sig en dag att det här är mitt livs bästa affär, sa Alexander Ernstberger till Expressen i en paus under hovrättens behandling av Allra-härvan.

Han förklarade då också att han inte hade några planer på att sälja – att villan behövs för familjen.

Gåvobrevet till hustrun

Det finns i dag två lagfarna ägare till fastigheten, dels Alexander Ernstberger, dels hans hustru. Ett gåvobrev undertecknat den 3 december förra året gjorde hustrun till hälftenägare av lyxfastigheten vilket Expressen tidigare avslöjat.

Ernstbergers beslut att ge bort halva huset betyder att myndigheterna inte kommer åt hela fastigheten när Kronofogden jagar tillgångar för att reglera skadeståndet till Pensionsmyndigheten.

Det totala ekonomiska skadeståndskravet ligger på 313 miljoner kronor och summan stiger hela tiden på grund av räntan. Just nu kan Kronofogden inte sälja något eftersom domarna inte har vunnit laga kraft, men det går att frysa tillgångar.

– Vi har utmätt Ernstbergers andel av huset, pantbrev och köpeskillingen. Sedan får vi se var det landar, om köpet går igenom. Det är ju inte fullgjort än, säger en källa till Expressen.

Kronofogden har utfärdat ett så kallat förbudsmeddelande, vilket också meddelats köparna.

Det finns ett köpekontrakt. I och med att köpeskillingen ännu inte är levererad så finns det en fordran som går att utmäta – alltså Alexander Ernstbergers andel av huset.

Gåvobrevet som gör att Kronofogden inte kan utmäta hela fastigheten.

Priset för huset: 92 miljoner

Allra-rättegången i hovrätten avslutades den 2 juni. Drygt två veckor senare, närmare bestämt den 18 juni, undertecknades kontraktet där Alexander Ernstberger och hans hustru säljer Lidingöfastigheten till betalplattformen Trustlys styrelseordförande Johan Tjärnberg och hans hustru.

Priset: 92 miljoner kronor - en uppgång på 42 miljoner på knappt fem år.

Allra-toppens lyxliv i Lidingövillan.

Trustlys styrelseordförande har haft det lite kämpigt under våren eftersom den planerade börsintroduktionen drogs tillbaka och är nu skjuten på framtiden sedan Finansinspektionen börjat intressera sig för bolagets planer.

Fastighetsaffären har gjorts upp av lyxmäklaren Niklas Berntzon hos Eklund Stockholm New York.

Johan Tjärnbergs ombud, advokat Lars Nylund på advokatfirman Fylgia, är fåordig om jätteaffären.

– Jag kan inget säga, men meddelar Johan att du sökt honom. Är det OK, säger Nylund.

Johan Tjärnberg bekräftar att de undertecknat kontraktet om att köpa Ernstbergers fastighet.

– Jag känner inte Alexander Ernstberger. Vi har gått via mäklare och har ingått ett avtal om köp. Men givet den situation som uppkommit nu så är det högst osäkert om vi kommer att genomföra köpet, säger han och hänvisar till alla turer som nu pågår kring fastigheten med Kronofogden och andra berörda myndigheter.

Kronofogden slog till

Johan Tjärnberg, 45,  har också erlagt handpenningen på 9,2 miljoner – pengar som finns på mäklarfirmans klientkonto och i normala fall skulle tillfalla säljarna. Men under fredagen slog Kronofogden till och utmätte halva summan – den andel som är Alexander Ernstbergers del av försäljningen. Resterande går vidare till hans hustru.

Enligt kontraktet ska slutsumman 82, 8 miljoner betalas vid tillträdet våren 2022.

Hur mycket det i slutändan blir kvar till Ernstbergers hustru är inte klarlagt. 

– Det kan landa kring 15 miljoner, tror en myndighetskälla.

Men gåvobrevet från december förra året behöver inte betyda att det var en ekonomisk lyckträff för henne att få halva fastigheten.

”Operation Allra”

Expressens källor hos olika myndigheter uppger att det förbereds en aktionsplan i syfte att försöka torpedera hela upplägget med gåvobrevet.

– Det kommer sannolikt att arbetas för en så kallad återvinning och då går vi tillbaka till brottsdatum våren 2012, uppger en källa.

Hittat 80 miljoner

Kronofogden har ett tiotal personer som är direkt öronmärkta för ”Operation Allra” i jakten på tillgångar hos de dömda Allra-topparna.

- Vi har nu utmätt tillgångar för drygt 80 miljoner kronor, bland annat bankmedel, värdepapper, fastigheter, pantbrev, en bil, en vattenskoter och en båt. Arbetet löper på och vi fortsätter att leta tillgångar. Den här veckan har vi hämtat tillgångar som vi utmätt tidigare, till exempel Porschen. som hämtades hos Alexander Ernstberger, säger Max Wallenberg, pressansvarig hos Kronofogden.