Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekonomen: Så hjälper du barnen med bostad

Många föräldrar tar lån för att hjälpa sina barn med bostad. Foto: THINKSTOCK
Att ta sådana lån kan få negativa konsekvenser för föräldrarnas ekonomi. Foto: Amanda Protidou
"Den skulden belastar det utrymme man själv har kvar, och det är viktigt att tänka igenom vad det kan få för konsekvenser för egen del", säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB. Foto: PRESSBILD

Många föräldrar tar lån för att hjälpa sina barn med att köpa bostad, enligt färsk statistik.

Något som kan få negativa konsekvenser för föräldrarnas ekonomi.

– Den skulden belastar det utrymme man själv har kvar, och det är viktigt att tänka igenom vad det kan få för konsekvenser för egen del, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

FAKTA

Stockholm Bostadsköpare med medlåntagare

Ensamhushåll 51%

Förälder 27%

Gift / Sambo 22%

Utanför Stockholm

Bostadsköpare med medlåntagare

Ensamhushåll 31%

Förälder 11%

Gift / Sambo 58%

Fotnot: Statistiken är baserad på 1.726 hushåll som räknas som 90-talshushåll och av dessa finns cirka 60 procent i Stockholm.

Enligt färsk statistik från bolåneförmedlingssajten Lånbyte får många, främst 90-talister som är de köpsvagaste i dagens samhälle, ekonomisk hjälp av sina föräldrar att köpa en egen bostad. Vanligast är det i Stockholm där 48 procent av de som är födda på 90-talet har medsökande på bolån, jämfört med 18 procent i resten av landet. Den medsökande är oftast en sambo eller den man är gift med, men i Stockholm har 27 procent sina föräldrar som medlåntagare.

Statistiken visar också att det är vanligt att handpenningen finansieras med pengar som föräldrarna själva har lånat på sitt eget hus.

– Utifrån den här bostadsboomen, där marknadspriserna flyger i taket, så kan vi se att 90-talisterna inte skulle klara av att köpa en bostad om de inte fick hjälp av sina föräldrar”, säger Alexander Widegren, vd på Lånbyte till Dagens Industri som först skrev om det.

 

LÄS OCKSÅ: Riksbanken varnar för husprisfall.

 

Emma Persson, boendeekonom på SBAB har förståelse för de föräldrar som vill hjälpa sina barn, men varnar för den här typen av lösningar då de kan få stora konsekvenser för den egna ekonomin.

– Det är nog många föräldrar som är förtvivlade och sitter med lite för gamla barn hemma och vill att de ska ha ett eget boende. Att man hamnar där förstår jag verkligen, men det man måste betänka är vad konsekvenserna blir för egen del. Att göra en konsekvensbedömning av hur långt har vi kvar till pension, vad händer om vi tänker sälja det stora huset vi bor i nu. Att helt enkelt sätta sig in i situationen att ekonomin kan förändras, säger hon och tycker att man ska sätta motkrav för att försäkra sig om att få tillbaka pengarna.

– Jag tycker att man ska tänka på att sätta upp en ganska tuff amorteringsplan på de här pengarna. Att komma överens med sitt barn om hur det ska se ut, lite beroende på den ekonomiska situationen förstås.

Hur ska man då i stället gå till väga om man vill hjälpa sitt barn att få en egen bostad?

– Det tråkiga svaret är att man måste börja tänka på de där frågorna tidigare i dag än man behövde göra innan. Att man sätter upp ett bosparande - helst redan när barnet föds i och senast i tonåren. Att man lägger upp en plan och ett ganska tufft sparande som är anpassat efter hur lång tid det är kvar tills det är dags att köpa en bostad, säger hon och fortsätter:

– Sedan tror jag också att barnet måste räkna med att man inte kan få något i innerstan eller tätort utan att man får börja lite längre ut eller bo ihop med några så att man kommer ner lite i köpesumma.

 

LÄS OCKSÅ: Så påverkar reporäntan dina bolån.

 

Hon menar att mycket kan hända som påverkar den egna ekonomin och att det därför är så viktigt att tänka på konsekvenserna.

– Räntorna kan sticka i väg, man kanske vill börja jobba deltid, ska gå i pension, blir sjuk. Den skulden belastar det utrymme man själv har kvar, och det här är ju en annan grupp som har en utmaning på bostadsmarknaden - var tar man vägen från det förhållandevis lågt belånade huset om man vill flytta från det.

– Är det så att man själv behöver de här pengarna så får man lägga upp en amorteringsplan tillsammans med sitt barn så att man verkligen löser bort en del av det där lånet. Det kan vara en liten lektion i privatekonomi samtidigt, för det är ju sällan som man får någonting gratis här i livet.

 

 LÄS OCKSÅ: Unik lista: Här är de verkliga boräntorna

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!