Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter räntebeskedet: Så gör du med bolånet nu

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Håkan Larsson, chefsekonom Villaägarna.
Frida Bratt, sparekonom, Nordnet.Foto: NORDNET / nordnet
Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea.Foto: Pressbild / Pressbild

Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på minus 0,25 procent. Samtidigt flaggar man fortfarande för en räntehöjning vid årsskiftet.

Hur ska man göra med sina boräntor nu – binda eller ha dem rörliga?

Tre ekonomer ger här sina bästa råd.

Riksbanken lämnade på torsdagen besked om reporäntan. Som väntat ligger den nuvarande minusräntan kvar. Samtidigt säger Riksbanken att en räntehöjning kommer kring årsskiftet.

Privatekonomen Ingela Gabrielsson skrev på Twitter efter Riksbankens presskonferens att det nu är läge att binda sina räntor.

”Reporäntan oförändrad. Läge att binda sina bolån om du ska bo kvar och vill sova lugnt”, skriver Gabrielsson.

https://twitter.com/I_Gabrielsson/status/1169514021827043328

Andra ekonomer menar dock att rörlig ränta är billigast i längden. Man tvivlar även på att det verkligen kommer någon räntehöjning vid årsskiftet.

– Alla indikatorer pekar nedåt, ekonomin tappar fart, inflationen ligger under målet. Jag är inte så säker på att Riksbanken kommer att kunna höja styrräntan, även om de gärna vill det, säger Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarna.

Han tillägger:

– Det vore lite bakvänt att sänka nu, man ska ju gasa när ekonomin viker och bromsa när hjulen snurrar snabbt, inte tvärtom.

Håkan Larsson har räknat på vad man tjänade mest på när Riksbaken höjde räntan från minus 0,5 till minus 0,25 procent vid förra årsskiftet.

– Det visade sig att man sparade omkring 300 kronor på att ha lånet rörligt jämfört med att binda lånet på två år. Det var beräknat på ett lån en miljon kronor.

TRE EKONOMER OM RÄNTAN OCH BOSTADSPRISER

 

När kommer räntan att höjas igen?

Håkan Larsson, chefsekonom, Villaägarna:

Det beror på hur inflationen utvecklas. Den bör man som bolånekund ha koll på. Just nu ligger inflationen på 1,5 procent vilket är en bit under Riksbankens mål. Det talar för att minusräntan ligger fast. Börjar inflationen krypa upp mot procent eller mer, så bedömer jag att Riksbanken höjer räntan vid årsskiftet.

Frida Bratt, sparekonom, Nordnet:

– Jag tror fortfarande att det kommer att dröja innan Riksbanken kan höja med tanke på vilken riktning både konjunkturen och andra stora centralbanker tagit. Höjer Riksbanken samtidigt som exempelvis Fed och ECB sänker betyder det att kronan stärks successivt. Så jag tror att det dröjer eller att det rentav kan bli en sänkning nästa år.

Ingela Gabrielsson, privatekonom, Nordea:

Riksbanken håller fast vid att räntan kommer att höjas i början på nästa år, medan andra menar att den snarare bör sänkas igen. Blir den en höjning så är det fortfarande från en minusnivå även om signalvärdet har betydelse. En höjning kan innebära att det kommer fler höjningar längre fram. Men läget är svårbedömt. Det viktiga är att ha koll på sin egen ekonomi hela tiden.

 

Binda eller inte binda bolånen?

Håkan Larsson, chefsekonom, Villaägarna:

– Som bolånekund kan man ha fortsatt is i magen. För även om Riksbanken höjer räntan finns det ett bättre alternativ än att binda och det är att vara aktiv som kund. Det var inte alla banker som höjde sina bolåneräntor förra gången Riksbanken höjde. Vissa banker sänkte till och med. Mitt tips är att inte nöja sig med en höjning, utan i stället byta bank.

Frida Bratt, sparekonom, Nordnet:

– Eftersom jag inte tror att höjningen kan äga rum tycker jag inte heller man ska binda bolånet. Läget är så att vi i hela världen återigen går mot ett läge med mycket låga räntor, och där kommer vi stanna i flera år till. Bolåneräntan kan, om Riksbankens egna scenario trots allt blir verklighet, stiga med någon tiondel. Men de bör de flesta av oss mäkta med. Bättre än att binda räntan tycker jag är att hålla den rörlig och i stället sätta av till en buffert.

Ingela Gabrielsson, privatekonom, Nordea:

– Just nu är de bundna räntorna också väldigt låga. Man måste alltid utgå från sin egen ekonomi och situation. Genom att binda nu och passa på att spara mellanskillnaden mellan dagens ränta och en högre, hinner man bygga upp en bra buffert för att möta stigande räntor längre fram. Det kan vara särskilt bra om man tänker sig at bo kvar i sitt nuvarande boende en längre tid. 

 

Hur påverkar räntebeskedet priserna på villor och bostadsrätter?

Håkan Larsson, chefsekonom, Villaägarna:

– Knappast alls. För även om det kommer en höjning, ligger styrräntan kvar på mycket låga nivåer. Man ska dock ha i åtanke att Sverige befinner sig i slutet av en högkonjunktur. Eventuella framtida störningar i ekonomin kommer att påverka priserna mer än det senaste räntebeskedet.

Frida Bratt, sparekonom, Nordnet:

– I det här beskedet lovade man visserligen en räntehöjning vid årsskiftet, vilket marknaden tvivlar på, men sänker prognosen för räntebanan framöver. Därmed tror jag inte att den numera stabiliserade bostadsmarknaden påverkas särskilt mycket av detta. Bostadsköpare och säljare kan känna sig lugna med att vi kommer ha ett läge med låga räntor även framöver.

Ingela Gabrielsson, privatekonom, Nordea:

– Det blir en stabilitet i och med att ingenting har ändrats, och det är positivt för bostadsmarknaden. Jag tror att det ger bostadspriserna en skjuts uppåt då man vågar slå till och köpa. Intresset för bostadsaffärer ökar. En hel del bostäder som nu är ute på nytt då de inte blivit sålda under våren, kommer nu att möta att ökat intresse.

Annons: