Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter beskedet om räntan – bopriserna fortsätter uppåt

Så påverkar en lågkonjunktur bostadsmarknaden.
Annika Winsth, chefekonom på Nordea, är gäst hos Alexander Klaar i Dina Pengar.Foto: Dina Pengar
Annika Winsth, chefekonom på Nordea.Foto: DINA PENGAR

Bostadspriserna har börjat ta fart igen.

Efter torsdagens räntebesked från Riksbanken tror Annika Winsth, chefekonom på Nordea, att priserna kommer fortsätta upp.

– I takt med att den ena centralbanken efter den andra byter fokus och sänker så går det in hos gemene man att höjningar som vi tänkt skulle komma inte gör det, säger Winsth i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Riksbanken lämnade som väntat räntan oförändrad på minus 0,25 procent.

En höjning kommer först kring årsskiftet. Därefter kommer eventuella höjningarna ske i långsammare takt än man tidigare förmedlat.

– Det blir svårt för Riksbanken att byta fot allt för snabbt. Nu har de skickat signalen om att räntehöjningen man pratat om tidigare ligger längre bort i tiden. Jag tror de kommer säga vid nästa möte att den ligger ännu längre bort och kanske till och med börjar flagga för en sänkning.

Riksbanken höjde räntan för första gången på sju år i december i fjol. I takt med att fler börjat varna för en annalkande lågkonjunktur har Riksbanken skjutit en ytterligare höjning på framtiden.

– Höjningen man gjorde förra året var i senaste laget. Fönstret hade redan börjat stänga. Under sommaren har räntorna fallit kraftigt i världen och i Sverige. I takt med att den ena centralbanken efter den andra byter fokus och säger att de ska sänka räntan och stimulera mer så går det in hos gemene man att de här räntehöjningar som vi tänkt kommer inte komma och det gör att jag tror att bostadspriserna kommer börja stiga igen.

Minusränta sedan 2015

Sverige har haft minusränta sedan 2015. Under året har ett 30-tal centralbanker sänkt sina räntor och flera bedömare tror att Riksbanken kommer bli tvungen att sänka räntan till minus en halv procent.

– Jag tror man ska utgå ifrån att vi är i en helt annan miljö och jag tycker att centralbanker behöver utmanas i det. Vi måste börja fundera på om vi verkligen tjänar på lägre ränta. En konsekvens av det är att de som redan har bostäder eller aktier får mer när räntorna faller. Men de som inte har kommer inte in. Skillnaden mellan grupperna bara ökar och ökar.

– Det som bekymrar mig allra mest är pensionen. När man har den här lågräntemiljön så är det svårt för pensionsbolagen att ge oss avkastning. Får vi ingen avkastning så får vi mycket lägre pensioner.

När blir det minusränta på bolånet?

– Vi har redan minusränta för företagen. Det är ingen bank som vill ha de där pengarna, det är en kostnad för dem. I Danmark kan man få betalt för att låna till din bostad. Det tror jag inte införs här. Men fortsätter det här så kommer diskussionerna att komma. Då får det bli ett samhällsansvar att ha lönekonto, för ingen vill ha dem.

”Det blir dyrt att åka på semester”

Lågkonjunkturen kommer nu – hur påverkar det bostadsmarknaden?

– Det är alltid de som är längst bort från arbetsmarknaden som får det svårast. Vi ser att studenter har det lite svårare i dag. Men räntan är oerhört viktigt för hur mycket man kan låna. Vi har levt i en värld där man varit bekymrad för att vi har höga priser, är högt skuldsatt och det finns en risk att räntorna ska upp. Räntan behöver inte gå upp mycket för att individen direkt får betala mycket mer. Om det nu i stället är en signal om att det inte kommer att bli dyrare utan att räntorna är för höga då är det rationellt att tro att priserna ska upp även i en svagare konjunktur.

Den svenska kronan har försvagats under en längre tid. Hur påverkas den av Riksbankens politik?

– Kronan kommer att vara svag så länge man driver den här politiken. Min bedömning är att Riksbanken sänker räntan och gör man det så kommer euro stå i elva kronor innan året är slut. Det kommer bli dyrt att åka på semester, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i Dina Pengar.

Annons: