Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Buschs drag: Lämnar in stämningsansökan

Ebba Busch anser att det finns flera personer som har egna intressen i fastigheten.
Esbjörn i huset som striden gäller.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det underskrivna fastighetskontraktet från den 20 augusti där både Ebba Busch och Esbjörns namnteckningar finns på handlingen.
Foto: Ebba Busch
Ebba Busch har planen klar hur hon ska vinna fastighetsbråket med Esbjörn.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Esbjörn får nu möta Ebba Busch i tingsrätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch.
Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Busch har lämnat in stämningsansökan mot Esbjörn, 81, i striden om hans fastighet.

Kristdemokraternas ledare behöver ett undertecknat köpebrev för att kunna överta fastigheten som bråket gäller.

Nu hoppas hon att ett ekonomiskt vite från tingsrätten ska förmå Esbjörn att överlämna köpebrevet.

– Det gjordes ett försök till ett möte. Men han valde att lämna innan mötet hann börja, säger advokat Katrin Björklund, Ebba Busch juridiska ombud.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, 33, meddelade i förra veckan att hon tar Esbjörn till domstol för att få rätt till den fastighet som är i centrum för bråket mellan de två. Esbjörn erbjöds en sista tidsfrist fram till onsdagen.

Inför detta skulle ett möte ha hållits under gårdagen på advokatfirman Nordström advokaters kontor i Uppsala. Men det avbröts innan det ens hade börjat.

– Formerna för mötets hållande hade avhandlats med Esbjörns ombud. Hans ombud skulle vara med på telefon och Esbjörn ville ha med en annan person vid mötet. Innan vi ens hann reda ut vem den personen var så lämnade han lokalen, säger advokat Katrin Björklund.

Så era möjligheter att få till stånd någon form av uppgörelse är uttömda?

– Ja, min klient anser att vi har försökt på flera sätt att få till stånd samtal och diskussioner, men att det inte har lyckats.

Det kan bli en ganska utdragen process innan det kommer till en domstolsförhandling.

– Ja, det är väldigt ledsamt att det blivit så eftersom det inte bara är Ebba utan även hennes barn som påverkas av att situationen har blivit som den blivit. Vi får göra vad vi kan för att domstolen ska handlägga ärendet som snabbt de kan.

Ebba Busch stämning av Esbjörn lämnades till Uppsala tingsrätt på onsdagen.

Johann Binninge, ombud för Esbjörn, säger att han inte tagit del av den slutliga versionen av stämningen som lämnats in till domstolen.

– Men jag tycker det är märkligt eftersom Ebba tidigare sagt att hon var beredd att backa ur affären om Esbjörn inte ville sälja.

Varför lämnade Esbjörn det inplanerade mötet?

– Esbjörn ville inte gå in själv utan ville ha en ledsagare in till mötet som ett stöd. Han ville inte sitta själv i rummet med Ebba och advokaten.

Borde inte du som ombud ha varit med fysiskt vid mötet och inte per telefon?

– Jo, det borde jag ha varit. Det bestämdes väldigt fort och jag hade inte möjlighet att infinna mig utan Esbjörn tyckte det gick bra om jag var med på telefon.

Johann Binninge ansåg tidigare i veckan att det inte var korrekt beskrivit att en stämning var Ebba Busch ”sista utväg”.

– Det är helt fel. I det handskrivna brevet som Esbjörn fick samma dag som Esbjörn inte kom till tillträdet hotade Ebba med rättslig process och att advokatbyrån tar över. Det har hotats med stämning från dag ett.

Ebba Buschs handskrivna brev från den 16 september där hon flaggar för en rättslig process.
Foto: Alex Ljungdahl

Esbjörn: Jag kan träffa Ebba Busch

Esbjörn sa för en knapp vecka sedan att han inte ville ha någon kontakt med Ebba Busch, utan bara häva affären. Men ändrade sig. 

– Jag är beredd att träffa henne vilken dag som helst. Det sägs att jag skulle ha varit övertalad att inte sälja. Men det är fel, jag ska förklara det för henne, sa han i måndags till Expressen

Den nu inlämnade stämningen gäller så kallad bättre rätt till fast egendom

Esbjörn i huset som KD-ledaren Ebba Busch anser är hennes.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kravet: 400 000 kronor i vite 

Ebba Busch hoppas att Uppsala tingsrätt inte bara ska slå fast att det är KD-ledaren som har rätt till/äger fastigheten utan också att tingsrätten utfärdar ett vite. I det här fallet är planen att få domstolen att besluta om ett vite på 400.000 kronor.

Vitet skulle i så fall utlösas om inte Esbjörn överlämnar ett bevittnat köpebrev som är grunden för att få lagfart på fastigheten.

Uppsala tingsrätt inväntar nu ansökningsavgiften på 2 800 kronor innan stämningen börjar handläggas. Målet väntas dock inte komma upp innan årsskiftet.

Ebba Busch advokat Katrin Björklund vädjar till domstolen om en skyndsam handläggning. Från stämningen:

”Det hemställs om att ärendet handläggs så skyndsamt som möjligt och att målet sätts ut till muntlig förberedelse snarast efter det att svaromål inkommit. Detta då Busch har två minderåriga barn på tre och fem år vars bostadssituation påverkas på ett mycket allvarligt sätt...”.

"Ebba Busch-affäen"

Sommaren 2020 tog Ebba Busch kontakt med 81-årige Esbjörn. KD-ledaren ville köpa hans släktgård eftersom hon behövde ha ett boende med sina två barn nära sin ex-make. Fastigheten, som ligger invid en sjö utanför Uppsala, har stått mer eller mindre orörd de senaste åren. 

Priset sattes till 3,9 miljoner kronor. Men sedan kontraktet skrevs har Esbjörn velat backa ur affären och infann sig heller inte till det möte den 16 september då affären skulle ha slutförts och köpebrevet överlämnats. Efter flera försök att få tillstånd ett möte gav Ebba Busch upp och beslöt sig för att stämma Esbjörn för att honom att lämna ifrån sig köpebrevet - värdehandlingen som kan ge henne lagfart på fastigheten.

Flera frågetecken kring KD-ledarens fastighetsaffär