Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykolog kallas som vittne för att stoppa husaffären

Vill inte sälja: Esbjörn Bolin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vill köpa: Ebba Busch.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Huset utanför Uppsala som ägs av Esbjörn Bolin
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Esbjörn Bolins ombud kallar in en psykolog för att stoppa husaffären med Ebba Busch.

Samtidigt vill KD-ledaren plocka fram ett nyckelvittne – väninnan som såg när kontraktet undertecknades.

Det är ombudet Johann Binninge som kallar in Uppsala-psykologen Barry Karlsson, specialist i neuropsykologi, för att höras om sitt 39 sidor långa hälsoutlåtande av Esbjörn Bolin, 81.

”Han förstod därför inte innebörden av den handling som Ebba fördelade honom”, skriver ombudet i svaromålet på Ebba Busch stämning i Uppsala tingsrätt.

Binninge hävdar att hans klient lider av nedsatt kognitiv förmåga, vilket resulterat i att fastigheten sålts till underpris.

KD-ledaren har sagt att huset värderats till 4,2 miljoner, men att det gjorts avdrag för allt skrot som skulle forslas bort och att slutpriset därför landade på 3,9 miljoner.

Ebba Busch har också uppgett att hon uppfattade Esbjörn som ”kristallklar”.


DETTA ÄR EBBA BUSCH-AFFÄREN

Sommaren 2020 tog Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, 33, kontakt med 81-årige Esbjörn.

KD-ledaren ville köpa hans släktgård utanför Uppsala eftersom hon behövde ha ett boende med sina två barn nära sin ex-make. Fastigheten, som ligger invid en sjö i ett attraktivt område, har stått mer eller mindre orörd de senaste åren. 

Priset sattes till 3,9 miljoner kronor. Men sedan kontraktet skrevs den 20 augusti och Ebba Busch överlämnat handpenningen har Esbjörn velat backa ur affären.

Han infann sig heller inte till det möte den 16 september på Swedbank i Uppsala då affären skulle ha slutförts och köpebrevet överlämnats.

Efter flera försök att få tillstånd ett möte gav Ebba Busch upp och beslöt sig för att stämma Esbjörn i domstol för att förmå honom att lämna ifrån sig köpebrevet – värdehandlingen som kan ge henne lagfart på fastigheten. 


I sin inlaga till tingsrätten betonar ombudet Ebba Buschs partiledarskap: 

”Hon är van att försöka övertyga människor samt att driva igenom sin vilja”, skriver Binninge.

Är det nödvändigt att dra in partiledarskapet?

– Ja, för att visa på ojämna förhållandet mellan parterna. Ebba är ledare för ett riksdagsparti och van att argumentera. Hon skulle kunna prata omkull mig också, säger Johann Binninge.

Esbjörn Bolin visar Expressens Leif Brännström var försäljningen undertecknades.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kontraktet som både Esbjörn Bolin och Ebba Busch undertecknat.
Foto: Ebba Busch

Ombudet drar även in fastighetsmäklaren Theo Dietz, som utformade kontraktet och är bror till KD-ledarens vän, influencern Margaux Dietz.

”Kontraktshandlingen är upprättad av brodern till den vän som Ebba lät sina Säpo-livvakter köra hem efter en festkväll”, skriver Binninge.

Förutom de två parterna i husbråket fanns en tredje person närvande när affären gjordes upp – en väninna till Ebba Busch.

Väninnans iakttagelser anses viktiga för KD-ledaren och hon kommer enligt uppgifter till Expressen att kallas när processen startar i Uppsala tingsrätt.

TV: Theo Dietz hemliga roll vid Ebba Buschs miljonköp

Annons: