Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch anmäldes för trädskövling – nu frias hon

Så här sammanfattade Expressen TV affären i början av december 2020.
Ebba Busch har hela tiden uppgett att hon har klartecken att ta ned ett antal träd på Esbjörn Bolins tomt.
Foto: OLLE SPORRONG
Nedsågad gran på Esbjörn Bolins tomt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn Bolin blev mycket upprörd över trädfällningen som han ansåg låg långt utöver det han kommit överens om med Ebba Busch.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn Bolin på sin tomt utanför Uppsala.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn Bolin polisanmälde Ebba Busch för skadegörelse.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kristdemokraternas ledare polisanmäldes för skadegörelse när hon fällde träd på Esbjörn Bolins tomt.

Nu frias Ebba Busch.

– Det går inte att styrka något brott, säger chefsåklagare Joakim Zander. 

Det var Esbjörn Bolin som med hjälp av sitt ombud polisanmälde Ebba Busch för att ha sågat ned ett antal träd på den fastighet som är i centrum för husbråket mellan de två.

Enligt anmälan hade KD-ledaren gått fram mycket hårdare med sågen än vad de kommit överens om.

Ebba Busch bekräftade röjningen:

”Vi hade en muntlig överenskommelse om att börja röja sly runt huset, för att möjliggöra en nödvändig dränering för att rädda huset. Det är ju helt igenväxt. Efter att köpekontraktet undertecknats var vi där tillsammans, säljaren och jag, och röjde upp en del”, skrev KD-ledaren i ett mejl till Expressen.

Esbjörn Bolin har förhörts

Polisanmälan har utretts av särskilda åklagarkammaren som handlägger brottsmisstankar mot bland annat poliser, domare och riksdagsledamöter. Esbjörn Bolin har också förhörts av personal från polisens avdelning för särskilda utredningar (SU).

Polisutredningen visar inte på att något brott har begåtts från Ebba Buschs sida.

– Jag har fattat beslut att lägga ned förundersökningen. Det går inte att styrka något brott, säger chefsåklagare Joakim Zander.

– De har kommit överens om att det skulle gå bra att fälla träd. Sedan har det fällts i större omfattning än vad han menar att de hade kommit överens om. Det blir svårt att dra en sådan sak vidare.

”En smula förvånad”

Esbjörn Bolins ombud Johann Binninge uppger att han inte känt till förhöret med sin klient.

- Jag blir en smula förvånad när du berättade för mig att min huvudman varit på ett förhör, det är först nu som jag förstår att det hållits ett förhör med honom. Det verkar inte som han själv förstått det.

Utredningen är nedlagd. Åklagaren har kommit fram till att Ebba Busch inte gjort något olagligt.

– Jag kan ha en förståelse för att det är svårt för utredaren att få fram klara fakta på bordet gällande denna händelse och att man beslutar att lägga ned förundersökningen.

Polisutredningen har varit helt fristående från själva tvisten om fastigheten som ska avgöras i Uppsala tingsrätt.

Ebba Busch-affären

Sommaren 2020 tog Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, 33, kontakt med 81-årige Esbjörn. KD-ledaren ville köpa hans släktgård eftersom hon behövde ha ett boende med sina två barn nära sin ex-make. Fastigheten, som ligger invid en sjö utanför Uppsala, har stått mer eller mindre orörd de senaste åren. 

Priset sattes till 3,9 miljoner kronor. Men sedan kontraktet skrevs och Ebba Busch överlämnat handpenningen har Esbjörn velat backa ur affären och infann sig heller inte till det möte den 16 september på Swedbank i Uppsala då affären skulle ha slutförts och köpebrevet överlämnats. Efter flera försök att få tillstånd ett möte gav Ebba Busch upp och beslöt sig för att stämma Esbjörn i domstol för att honom att lämna ifrån sig köpebrevet – värdehandlingen som kan ge henne lagfart på fastigheten.  Esbjörn Bolins ombud hävdar att hans klient inte förstod innebörden av vad han skrev på när han undertecknande köpekontraktet. Orsaken skulle vara att han led av ”kognitiv funktionsnedsättning”.