Detta måste du göra innan du hyr bostad i andra hand

Elin Agorelius, Ung Privatekonomi, om läget på bostadsmarknaden för unga.

Bostadspriserna stiger – vilka möjligheter finns för unga som ska in på bostadsmarknaden?

Elin Agorelius, chef för Ung Privatekonomi, varnar för fällorna med andrahandsuthyrning i senaste avsnittet av Expressens privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Programledare är Jennie Pierrou.

Brist på hyresrätter i storstäderna gör att andrahandsuthyrning är ett vanligt alternativ för många unga i dag.

Elin Agorelius tipsar i torsdagens ”Dina pengar med Jennie Pierrou” om vad man bör tänka på innan man skriver under andrahandskontraktet:

Se till att hyran är skälig.

Här gäller olika regler beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt som hyrs ut.

– För en hyresrätt får man inte lägga på så mycket mer på hyran. Men för en bostadsrätt får man göra ett påslag för möblemanget, säger Elin Agorelius.

Hon tipsar om kalkylatorer på nätet som hjälper till att beräkna vad som är en skälig hyra.

– Där finns länkar till aktörer som kan hjälpa dig att överklaga. Har du betalat orimligt mycket kan du ha rätt att få tillbaka en summa. Kolla även så att uthyraren verkligen har tillåtelse att hyra ut.

Ta kreditupplysning på uthyraren och se till att du får se bostaden innan du skriver på.

– Många hyresvärdar tar kreditupplysning på den som ska flytta in. Men det kan vara bra att även ta en kreditupplysning på privatpersonen som hyr ut. Om uthyraren skulle ha en utmätning hos Kronofogden måste du som hyr kunna bevisa att sakerna du tagit till lägenheten är dina egna, för att inte riskera att även de omfattas av utmätningen.

Teckna en egen hemförsäkring – även om lägenhetens ägare har en hemförsäkring på bostaden.

I sitt jobb föreläser Elin Agorelius för gymnasieungdomar på svenska skolor och möter blandade attityder när det gäller bostadsmarknaden.

– I storstäder kan det kännas ganska hopplöst. Men framför allt vet man inte riktigt vilka alternativ man har. En nyckel till att känna mer hopp är att lära sig förstå. Det är också bra att börja spara till en kontantinsats för att ha möjlighet att köpa i framtiden, säger hon.


TV: Jobba utomlands? Här är länderna du bör satsa på