Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det stör vi oss mest på hos våra grannar

Oljud från grannen är en vanlig orsak till irritation.Foto: Colourbox / Colourbox
De gula post-it-lapparna i tvättstugan med ilskna förmaningar är klassiska.Foto: Colourbox

Spela hög musik, skräpa ned, inte heja.

Det är saker du ska undvika om du vill hålla dig väl med grannen. Och gemensamma tvättstugan är alltid minerad mark, så sköt dina kort där!

– Hög musik och sena fester är de absolut vanligaste klagomålen, säger Erik Holmgren på Hemnet som gjort en attitydsundersökning bland kunderna.

Vad är det jobbigaste med dina grannar?

Den 31 första oktober är det ”Grannens dag”. Det kanske du inte kände till, men enligt upphovsmannen Kenneth Ekeroth från Köping som instiftade dagen ska vi då ägna en extra tanke på de som bor i vår närhet.

Enligt bostadssajten Hemnets undersökning, där 710 kunder deltog, har vi i regel ganska gott förhållande till grannarna.

Ska inte vara för påträngande

– De är bara en av tio som tycker illa om grannen, och det kan anses vara ganska lite, säger Erik Holmgren, analytiker hos Hemnet.

Bland de som svarat att de tycker mycket dåligt om sina grannar bor de flesta i lägenhet. Inte så konstigt då man delar gemensamma utrymmen på ett annat sätt än om man bor i villa eller radhus.

Det stör sig grannar mest på • Betalkaos i hela landet • Extrapengar till Ikea-anställda.

Nummer ett på störningslistan är olika ljud från grannen. Det kan vara hög musik, andra störande ljud sent på kvällen, fest eller hundar och barn som väsnas.

Nummer två är hur grannen beter sig socialt. Och det här verkar vara något av en balansakt.

Obs: Följ reglerna i tvättstugan

– Det gäller att ligga lite ”mitt emellan” om man utläser svaren i undersökningen. Man ska heja på grannarna och vara trevlig, men samtidigt får man inte verkar alltför påträngande. Så det blir lite balansgång, förklarar Erik Holmberg. 

Tvättstugan är ett gemensamt utrymme i många bostadsrättsföreningar som ibland ger upphov till konflikt. De gula post-it-lapparna med ilskna förmaningar är klassiska. Att sno någons tvättid kan bli ödesdigert.

Fem vanligaste störningsmomenten

Procentsatsen motsvarar den andel som uppgett att de stört sig på något hos grannarna.

1. Ljudrelaterat (49 procent): Hög musik, fest sent på kvällen, husdjur, renovering.

2. Övrigt (15 procent): Missköter parkering, grillar på terrassen.

3. Socialt (14 procent): Prat i hissen, hälsar inte, pratar inte.

4. Skräp och miljö (11 procent): Ostädat, stökar ned men även överdrivet pedantisk.

5. Tvättstuga (4 procent).

Källa: Hemnet

Det finns många exempel på situationer där irritation i tvättstugan övergått i rent handgemäng. Kvällsposten rapporterade i januari om en man i Blekinge som låste in en kvinna och hennes dotter i tvättstugan efter bråk om en tvättid.

Dan före dopparedan förra året brakade två män samman i en tvättstuga i Nacka. Orsaken var att den ene ska ha dragit över på tiden med torktumlaren. Bland annat användes en sopborste som tillhygge i slagsmålet som slutade med att polisen fick in två anmälningar om misshandel.

Skräpiga grannar inte omtyckta

Bland villaägare stör man sig framför allt på grannar som skräpar och stökar ned i området. Även om det sker på den egna tomten är risken överhängande för onda ögat eller en irriterad kommentar.

Skrotet på tomten kan ju dra ned marknadsvärdet även på grannens hus.

TV: Unga får kämpa för att komma in på bostadsmarknaden

Annons: