Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det gäller för dina bolån – få koll på reglerna

Så får du råd med stugan eller ditt nya hem.Foto: COLOURBOX
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

1 mars 2018 infördes nya skärpta amorteringskrav för bolån.

Det här gäller för dina gamla lån och för de som du tecknat efter 1 mars.

Expressen reder ut vad de nya reglerna betyder för dina hypotekslån.

Huvudregeln är att du amorterar 2 procent av lånet om det är över 70 procent av bostadens värde. 1 procent om det är över 50 procent. 0 procent under 50 procent.

Om lånesumman är mer än 4,5 gånger hushållets årsinkomst före skatt måste du/ni amortera en procentenhet mer.

Gamla lån påverkas inte av de nya reglerna

De nya reglerna som trädde i kraft innebär tuffare regler för nya bolån. Alla mer befintliga lån kommer inte att beröras, så länge du eller ni inte har för avsikt att ta nya lån på bostaden.

 

LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018

LÄS MER: Guide: Så säljer du din bostad – steg för steg

 

Detta innebär de skärpta kraven

Det är två saker du ska ta reda på först, hur hög är belåningsgraden för bostaden och vad blir hushållets skuldkvot. Mer om skuldkvoten längre ner.

Så räknar du ut belåningsgraden

Du räknar ut belåningsgraden genom att dela de sammanlagda bolånen med bostadsrättens eller småhusets värde. Lån dividerat med värde.

Har du tre miljoner i skuld på ett hus värderat till fyra miljoner är belåningsgraden 75 procent. Skulle din bostad vara värd två miljoner och du har lån på en miljon är belåningsgraden 50 procent.

 

LÄS MER: 30 sparknep – så lever du billigare  

 

Lön och lån räknas in

I de nya reglerna räknas både belåningsgraden och hushållets samlade bruttoinkomster in.

De som tar nya lån som överskrider 4,5 procent av hushållets bruttoinkomst måste amortera en procentenhet mer på hela bolånet. Detta är nytt för 2018.

Så räknar du ut din skuldkvot

För att räkna ut din skuldkvot tar du ditt bolån och delar det med hushållets samlade bruttoinkomst per år, samt andra inkomster, men bara den inkomst som bedöms som varaktig (som barnbidrag). 

I Nordeas exempel tjänar ett par 60 000 kronor i månaden, vilket blir 720 000 per år. De har ett bolån på 3,5 miljoner kronor. Skuldkvoten är då 3 500 000/720 000=4,86. Det innebär att paret berörs av det skärpta amorteringskravet.

 

LÄS MER: Hushållsbudget – så kommer du i gång på 5 minuter 

LÄS MER: Guide: Tänk på det här innan du tar ett lån 

 

Så drabbas du av de nya reglerna

Följande nya regler gäller om du har en skuldkvot på över 4,5:

■ Är lånen över 70 procent av bostadens värde ska du amortera minst 3 procent av den totala skulden per år. Tidigare krav: 2 procent.

■ Är lånen 50–70 procent av bostadens värde ska du amortera minst 2 procent av den totala skulden per år. Tidigare krav: 1 procent.

■ Är lånen under 50 procent av bostadens värde ska du amortera minst 1 procent av den totala skulden per år.  Tidigare krav: 0 procent.

Kommer du att utöka ditt bolån för att exempelvis renovera kan du välja att följa dessa regler, eller att amortera det utökade lånebeloppet med 10 procent om året. Ju dyrare ditt hus är och ju mindre du lånar för att renovera, desto mer sparar du på att amortera 10 procent om året. 

Ett exempel: Om du har ett hus med tre miljoner i lån och utökar lånet med 120 000 kronor, skulle du amortera 1 000 kronor i månaden för det nya lånet. Skulle du baka in lånet i de gamla skulle du få amortera minst 2 600 kronor om din skulle vara över 4,5. Och max 7 800 i månaden.

Vad händer om jag har gamla amorteringsfria lån och vill byta bank?

Vill du flytta befintliga bolån till en annan bank gäller samma amorteringskrav i nya banken som du har i dag. Ta med ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank till den nya. 

Kan jag flytta mina gamla bolån om jag köper nytt?

Både ja och nej. Det kallas säkerhetsbyte och betyder att du kan, efter ny bedömning från banken, ta med lånen till din nya bostad. Detta är främst bra om du har bundna lån. Då slipper du lösa dem och betala ränta i kompensation till banken.

Men du slipper inte de nya reglerna. Lånet kommer att få en amorteringsplan som följer huvudregeln även om det varit amorteringsfritt tidigare, skriver SEB på sin hemsida.

 

LÄS MER: Stora guiden för dig som vill köpa lägenhet i Sverige 2018 

LÄS MER: Bostadstillägg för pensionärer – så fungerar det 

Annons: