Västra Hamnen i Malmö. Foto: PETTER ARVIDSON
Västra Hamnen i Malmö. Foto: PETTER ARVIDSON

”Det finns ingen bostadsbubbla”

Publicerad

Det finns ingen bostadsbubbla i storstäderna – anser den brittiske ekonomiprofessorn och före detta ledamoten i brittiska Centralbanken, Davi Miles. 

Efter att tidigare ha varnat för bullor och obalans har han nu gjort en kovändning. 

– Extremt höga bostadspriser jämfört med tidigare, i de framgångsrika städerna där många av jobben finns, är antagligen inte en bubbla, säger den ansedde professorn till SR Ekonomiekot. 

Det är Sveriges Radios Ekonomiekot som har intervjuat David Miles, professor i finansekonomi och ledamot i brittiska Centralbanken från 2009 till 2015. 

För programmet berättar han om sin inställning till det högra prisläget på bostäder i världens storstäder – att det inte handlar om en bubbla.

– Och priserna kommer fortsätta stiga under många, många år framöver, säger David Miles. 

Professorn har tidigare varnat för just den bubbla som han inte längre tror på, och han sålde då sitt hus i London. 

Högastighetståg lösningen

Nu menar han istället att den höga prisutvecklingen är logisk och nämner det som han anser vara orsakerna: låga räntor, brist på mark i storstäderna och att inkomstnivåerna ökar i dessa städer så att invånarna tjänar allt mer pengar och därmed har råd med dyrare bostäder. 

Samtidigt får unga människor allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaderna i storstäderna. 

Professorn berättar för Ekonomiekot att han tror att snabbare transportvägar till och från storstäderna kan vara en lösning. 

– Det skulle kunna vara så att ett av de bästa sätten att få ner kostnaden för bostäder är att förbättra infrastruktur för höghastighetståg iställdet för att Centralbanken försöker göra något åt det med styrränta, säger David Miles till Ekonomiekot. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen