Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det finns ingen bostadsbubbla”

Västra Hamnen i Malmö. Foto: PETTER ARVIDSON

Det finns ingen bostadsbubbla i storstäderna – anser den brittiske ekonomiprofessorn och före detta ledamoten i brittiska Centralbanken, Davi Miles. 

Efter att tidigare ha varnat för bullor och obalans har han nu gjort en kovändning. 

– Extremt höga bostadspriser jämfört med tidigare, i de framgångsrika städerna där många av jobben finns, är antagligen inte en bubbla, säger den ansedde professorn till SR Ekonomiekot. 

Det är Sveriges Radios Ekonomiekot som har intervjuat David Miles, professor i finansekonomi och ledamot i brittiska Centralbanken från 2009 till 2015. 

För programmet berättar han om sin inställning till det högra prisläget på bostäder i världens storstäder – att det inte handlar om en bubbla.

– Och priserna kommer fortsätta stiga under många, många år framöver, säger David Miles. 

Professorn har tidigare varnat för just den bubbla som han inte längre tror på, och han sålde då sitt hus i London. 

Högastighetståg lösningen

Nu menar han istället att den höga prisutvecklingen är logisk och nämner det som han anser vara orsakerna: låga räntor, brist på mark i storstäderna och att inkomstnivåerna ökar i dessa städer så att invånarna tjänar allt mer pengar och därmed har råd med dyrare bostäder. 

Samtidigt får unga människor allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaderna i storstäderna. 

Professorn berättar för Ekonomiekot att han tror att snabbare transportvägar till och från storstäderna kan vara en lösning. 

– Det skulle kunna vara så att ett av de bästa sätten att få ner kostnaden för bostäder är att förbättra infrastruktur för höghastighetståg iställdet för att Centralbanken försöker göra något åt det med styrränta, säger David Miles till Ekonomiekot. 

Annons: