Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De här fyra partierna står väldigt långt ifrån varandra”

Se hela Dina Pengar med Mats Persson (L).
Mats Persson (L).Foto: Dina Pengar
Mats Persson (L) intervjuas av Alexander Klaar i Expressen TV:s privatekonomiska magasin.Foto: Dina Pengar

Räkna med stökiga budgetförhandlingar när regeringen och samarbetspartierna ska komma överens.

– Det här är partier som står väldigt långt ifrån varandra, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

I intervjun i nypremiären av Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar sågar han Miljöpartiets friårsreform och Magdalena Andersson vaga inställning till höjda försvarsanslag.

Dessutom håller han fast vid att Januariavtalet var ett misstag.

Regeringen med finansminister Magdalena Andersson (S) i spetsen lämnar in budgetproposition 18 september.

Ytterligare tre veckor av förhandlingar väntar för partierna bakom Januariavtalets 73 punkter.

Förra veckan i Harpsund redovisade Magdalena Andersson regeringens prognoser för hösten och 2020. Konjunkturen går mot en inbromsning men starka statsfinanser gör att Sverige står starkt rustade, menade finansministern.

Håller du med Magdalena Andersson i hennes analys eller är hon för optimistisk? 

– I grova drag håller jag med henne. Det är klart att nedåtriskerna i ekonomin har förstärkts under sommaren och slutsatsen för politiken blir att vi måste se till att prioritera hårdare så vi kan säkerhetsställa välfärdens kärna. De kommande åren kommer att bli tuffa år ekonomiskt.

Ni sitter i antar jag mitt uppe i budgetförhandlingar – hur spelar det ekonomiska läget in i dem? 

– Det här är partier som står väldigt långt ifrån varandra. Ideologiskt står Liberalerna och Socialdemokraterna väldigt långt ifrån varandra. Och Miljöpartiet och vi har väldigt olika syn på saker. Den som tror att man nu kan lägga fram en reform på friår på åtta miljarder tror jag får tänka om. Det ekonomiska utrymmet är mer begränsat och att vi i det här läget ska lägga åtta miljarder på att människor inte ska arbeta är konstigt i det här konjunkturläget.

”Vi har helt olika syn”

Hur långt ifrån står ni varandra?

– Vi har helt olika ingångar i detta. Liberalerna är ett parti som ser att det är företagen som bygger välfärden. Inte fackliga ombudsmän. Vi har helt annan syn på skolans utveckling. 

Vilka saker kan ni inte kompromissa om i förhandlingarna? Är friåret en sån sak?

– Det är ett givande och tagande. Men det är klart att vi står väldigt långt ifrån varandra när det gäller synen på om försvaret ska ha mer pengar.  Magdalena Andersson har nästan gjort det till en prestigefråga att säga nej till det, trots att vi ser den osäkra omvärlden. Friåret ska införas enligt Januariavtalet men det är klart att det blir en förhandlingsfråga om det ska bli på Miljöpartiets nivå eller ska vi ha en modell som är mer rimlig. Där är vårt besked att vi inte ska betala människor för att inte arbeta.” 

Ni var med och slöt det Januariavtalet i början av året – ett 73 punktsprogram av avsiktsförklaringar för mandatperioden. Men nu har ni en ny ledning och ni var flera, dig inräknat, som inte var så förtjusta i det i vintras. Vad tycker du om avtalet i dag? 

– Jag tycker fortfarande att det var fel att ingå det men som för alla andra människor så måste man gilla läget och spela bollen där den ligger. Nu har ingått det här avtalet och då får vi göra det bästa av läget.” 

Men har era prioriteringar förändrats?

– En sak som har hänt är att vi har en ny partiledare i Nyamko Sabuni. Hon har gått till val på i vårt parti att vi ska svarar på de frågor som människor ställer i sin vardag.

”Ingen kan vara oberörd”

– Ingen kan gå oberörd ifrån vad som hände i går i Malmö där en kvinna blir mördad med sitt barn i famnen. De kriminella gängens framfart gör att vi inte kan sitta och titta på. Nu måste politiken göra någonting. Jag känner en enorm frustration över de senaste åren att det inte har hänt någonting. Det är ingen som tar itu med de här samhällsproblemen. Det är vår uppgift att göra det. Därför har vi sagt i förhandlingarna att rättspolitiken är en oerhört prioriterad fråga. 

Hur då?

– Vi behöver tillskott i miljardklassen. Det handlar inte bara om poliser. Det handlar om att vi kan bura in dem som får straff. Att det finns tillräckligt med häktesplatser. Att tullen kan göra sitt arbete så vi inte får de här utländska stöldligorna och att domstolarna får mer resurser att döma och sätta dit dem som begår brott.

– Det här kommer kosta. Vad är ni då villig att backa på?

– Det finns ett reformutrymme på runt 20–25 miljarder kronor. Det måste användas till det väsentliga, välfärdens kärna – skolan, sjukvården och polisen. Det är viktigare än att bygga ut Arbetsförmedlingen eller pytsa in en massa pengar i arbetsmarknadsåtgärder.

En slopad värnskatt har ni slagits för. Det betyder en skattesänkning för de högst avlönade. En skatt som betalas först när man tjänar drygt 700 000 per år. Varför är det så viktigt att skatten sänks för den här gruppen?

– Svensk ekonomi är otroligt globaliserad och konkurrensen är stenhård. Våra svenska företag måste kunna rekrytera talanger och utbildad arbetskraft från hela världen. Att vi då ska ha världens högsta marginalskatt på arbete blir en konkurrensnackdel. Att näringslivet ska kunna bli mer konkurrenskraftigt så behöver vi göra den här reformen. I grund och botten handlar det om att Sverige som en liten, öppen ekonomi måste ha bättre ekonomiska villkor än våra konkurrentländer. Vi måste ha bättre villkor än Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Men i det korta perspektivet så kostar värnskatten mellan 6–7 miljarder kronor. Är det verkligen rätt tid att göra det nu när vi ser en inbromsning i ekonomin?

– Jag tycker det. För om man ser till vad som bygger Sverige stark, speciellt under en lågkonjunktur så är det att vi har företag som kan anställa. 

Vill ni se ytterligare skattesänkningar? Vilka skatter vill ni titta på?

– Ja, Vi har en bostadsmarknad som inte fungerar. Vi har människor som bor kvar i villan man köpte för 20 år sen trots att man egentligen vill flytta. Det är klart att blir orimligt i ett läge när vi har bostadsbrist. 

”Dysfunktionell bostadsmarknad”

Du nämnde skattelättnader på bostadsmarknaden. Är det något ni förhandlar om nu?

– Exakt vad vi förhandlar om berättar vi inte i medier men det är klart att det vore konstigt om en budgetförhandling inte någon gång handlade om bostadsmarknaden, eftersom den är helt dysfunktionell. En viktig del i det är att rörligheten på bostadsmarknaden är för låg.

Försvaret nämns knappt i Januariavtalet. Är det något ni pratar om med regeringen?

– Man kan tänka sig att försvaret är något som diskuterar. Vi får se vad som sker i den frågan men jag kan konstatera att vi står väldigt långt ifrån varandra i den frågan. Magdalena Andersson har gått ut väldigt hårt och kört över sin försvarsminister. 

Pensionärsskatten sänks till nästa år. Hur viktigt är det att det inte finns en klyfta mellan lön och pension?

– Jag tycker det är rimligt att de som har bidragit till vår välfärd under många år också får ta del av välfärdsökningarna och att den här klyftan sluts.

Men samtidigt som pensionärsskatten sänks så har pensionsåldern höjts. Vi ska jobba längre för vi lever längre brukar det heta. Men för er i Riksdagen gäller inte det. Ni har fortfarande gå med full pension vid 61 års ålder. Vad tycker du om det?

– Det är helt orimligt att jag som förtroendevald ska försöka övertyga svenska folket om vikten av att vi jobbar längre samtidigt som vi själva går i pension när vi fyller 61. Det är helt att vi har en särskild gräddfil för förtroendevalda. Jag kan inte stå för det själv och jag tror det föder politikerförakt. 

Annons: