Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför vill storbankerna att du binder dina bolån – nu

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker,

Nu är det billigt att binda sina bolån.

Storbankerna vill knyta till sig kunderna när nischaktörerna kör sitt ränterace.

Samtidigt sänker Skandias bank den så kallade kalkylräntan.

– Bankerna ser en hårdare konkurrens och kunder med större rörlighet, säger Ylva Yngveson, oberoende privatekonomisk analytiker.

De senaste dagarna har flera stora banker sänkt sina räntor på bundna lån.

SEB erbjuder i en tidsbegränsad kampanj sina kunder att binda bolånet i ett till tio år till räntan 1,29 procent. Det är lägre än snitträntan för ett lån med tre månaders bindningstid i samma bank (1,48 procent).

Nordea har sänkt sina bundna bolåneräntor med mellan 0,05 och 0.20 procentenheter. Statliga SBAB hänger på och sänkte på onsdagen sina bundna räntor med mellan 0.10 och 0,30 procentenheter.

För SBAB-kunder med bolån på en miljon kronor eller mer och belåningsgrad på högst 60 procent så är den bundna räntan på två eller tre år 1,09 procent. Har man ett så kallat grönt bolån (villa eller lägenhet i energiklass a, b eller c) blir räntan låga 0,99 procent.

Vill knyta upp ”otrogna” kunder

Privatekonomen Ylva Yngveson ser två huvudskäl till att bankerna sänker sina bundna räntor på bolån nu.

Marknadsräntorna förväntas ligga på en låg nivå under en lång tid.

Bankerna känner en hårdnande konkurrens och vill knyta till sig kunderna. Samtidigt är många kunder mer rörliga, eller ”otrogna” i dag.

– Det är en klar fördel för banken att man binder ett lån. Då minskar man kostnaden för att hela tiden skaffa nya kunder.

Om det är läge eller inte att binda räntan på sina bolån kan man diskutera. Ylva Yngveson tycker man ska ta med det i övervägande.

– Det är ju ett klart konkurrenskraftigt pris och man slipper fundera på räntorna under några år, om man ändå vet att man ska bo kvar. Man kan fundera på att binda en viss del av sina lån i upp till fem år. Tio år kanske inte passar så många.

En fallgrop vid bolån med bunden ränta gäller det att vara beredd på, varnar privatekonomen.

– Man ska se upp med ränteskillnaden, det kan bli dyrt om man måste sälja tidigare än man tänkt. Till exempel vid en skilsmässa eller om man blir av med jobbet.

”Låtsasräntan” sänks efter kritik

Försäkringsbolaget Skandias bank kommer med ytterligare en nyhet angående räntorna. Det är en sänkning av kalkylräntan från 7,5 till 6,5 procent. Bankerna har fått kritik för att ”låtsasräntan”, det vill säga den ränta en kund måste klara får att beviljas ett bolån, är onödigt högt satt.

Justeringen medför att Skandia nu räknar på lägre räntenivåer när kunder ansöker om ett bostadslån.

– Mycket pekar på en långvarig tid med låga räntor och då är det naturligt att vi som bank anpassar våra kalkyler efter det, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank, i ett pressmeddelande.

I veckan har det även kommit flera rapporter som pekar på fortsatt avmattning i den svenska ekonomin. Konjunkturinstitutet har sänkt tillväxtprognosen för 2019 och 2020. Arbetslösheten bedöms stiga till 7,1 procent under nästa år.

I detta läge är det inte mycket som tyder på några räntehöjningar. Enligt de flesta bedömare kommer räntan att vara kvar på en låg nivå en lång tid framöver.

Men när man planerar sin privatekonomi bör man ta höjd för att det kan bli sämre tider, råder Ylva Yngveson.

– Det är viktigt att se över sitt försäkringsskydd inför ett sämre läge. Man kan teckna ett låneskydd för bolån, se till att man är med i a-kassan och teckna extra försäkring inför arbetslöshet.

– Man bör se om sitt hus och göra det i god tid.

SÅ LIGGER BANKERNAS SNITTRÄNTOR (september)

                    3 månader        2 år           5 år

Nordea      1,57                     1,62          1,68

Swedbank 1,56                     1,59          1,72

SEB             1,48                    1,47         1,49

SBAB           1,43                    1,40        1,53

Skandia       1,34                     1,23        1,16

Ica Banken  1,53                     1,39        1,62

Annons: