Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga kan bli vinnare på bostadskrisen

Foto: OLLE SPORRONG

Förstagångsköparna kan vara vinnare på bostadsmarknaden just nu. Det menar Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea och Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.

– I och med att priserna faller kan det vara lite billigare att komma in på marknaden, säger Ingela Gabrielsson i nypremiären av Dina Pengar – Expressen TV:s privatekonomiska magasin.

Bostadspriserna har fallit i hela landet, speciellt i Stockholm där priserna på bostadsrätter sjunkit med hela 1,7 procent i mars, enligt Valueguard.

Det råder en viss avvaktan på bostadsmarknaden just nu, menar Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.

– De som är på bostadsmarknaden är väldigt dedikerade. De som tittade på bostäder som helgnöje eller som ville göra snabba klipp är borta, säger hon.

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea, menar att det är viktigt att komma ihåg att man köper och säljer på samma marknad.

– Det är också väldigt viktigt att man i det här läget säljer först, så att man vet vad har man för pengar att handla för, säger hon.

Ingela Gabrielsson, Nordea, intervjuas i Dina Pengar.
Foto: EXPRESSEN TV / EXPRESSEN TV

Claudia Wörmann varnar för att jämföra sig med grannen som kanske fick bra betalt för sin bostad.

– Även om man är ledsen för att man som säljare inte fick lika mycket, så är det kanske en tröst att grannen köpte sin nya bostad lite dyrare, säger hon.

Claudia Wörmann, SBAB, i Dina Pengars program.
Foto: EXPRESSEN TV / EXPRESSEN TV

Ingen är vinnare i en kris, men förstagångsköpare kan gynnas i det här läget, tror experterna.

– De kan vara lite mer förhoppningsfulla. Men man ska fortfarande vara noga med att titta på sin egen ekonomi och inte tro att man kan göra det största klippet någonsin, säger Ingela Gabrielsson.

Claudia Wörmann håller med.

– Den som ligger långt fram i sitt köpbeslut, exempelvis en ung person, kommer kanske lite billigare undan i och med att marknaden ser ut som den gör, säger hon.

Innehållet i programmet:

Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar är tillbaka. Dina Pengar tar upp frågor om bland annat bostad, sparande och karriär och programleds av Expressens Ylva Johansson.

• I torsdagens avsnitt tipsar bostadsexperter om hur du ska tänka kring din bostad – och vilka som kan vara vinnare på bostadsmarknaden mitt i corona-krisen.

• Framtidsforskaren Ann Bergman medverkar om hur våra liv kommer förändras av karantänsamhället.

• Dessutom möter vi influencern Sandra Beijer i ett samtal om hemmajobb, att våga byta livsspår och om hur corona påverkar henne.

TV: Se hela programmet här:

Annons: