– Räntetrenden när det gäller bolånen är snarare uppåt än nedåt, säger Tor Borg till Dina Pengar.– Räntetrenden när det gäller bolånen är snarare uppåt än nedåt, säger Tor Borg till Dina Pengar.
– Räntetrenden när det gäller bolånen är snarare uppåt än nedåt, säger Tor Borg till Dina Pengar.
Enligt honom kan dessutom den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, sätta fart på priset på bostadsobligationer med lång löptid, de som bankerna handlar upp för att finansiera sina bolån. Foto: Mark LennihanEnligt honom kan dessutom den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, sätta fart på priset på bostadsobligationer med lång löptid, de som bankerna handlar upp för att finansiera sina bolån. Foto: Mark Lennihan
Enligt honom kan dessutom den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, sätta fart på priset på bostadsobligationer med lång löptid, de som bankerna handlar upp för att finansiera sina bolån. Foto: Mark Lennihan
Trots att styrräntan legat där sedan i juli har bolåneräntorna tickat svagt uppåt under hösten. Foto: Vv VoennyyTrots att styrräntan legat där sedan i juli har bolåneräntorna tickat svagt uppåt under hösten. Foto: Vv Voennyy
Trots att styrräntan legat där sedan i juli har bolåneräntorna tickat svagt uppåt under hösten. Foto: Vv Voennyy

Därför ger beskedet högre bostadsräntor

Publicerad

Bolånen blir dyrare, trots att Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på den rekordlåga nivån.

– Räntetrenden när det gäller bolånen är snarare uppåt än nedåt, säger SBAB:s Tor Borg till Dina Pengar.

Tisdagens besked från Riksbanken är att den styrande reporäntan ligger kvar på den rekordlåga nivån minus 0,35 procent.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, tror inte att beskedet innebär några större förändringar för hushållens ekonomi på kort sikt.

Men trots att styrräntan legat där sedan i juli har bolåneräntorna tickat svagt uppåt under hösten.

 

LÄS OCKSÅ: Chefsekonomen: Så påverkas din ekonomi

Så mycket dyrare har storbanken blivit

I augusti gav SEB den lägsta snitträntan – 1,42 procent – till sina nya bolånekunder, i november var motsvarande siffra 1,53 procent.

SBAB:s chefsekonom Tor Borg tror att det fortsätter.

– Räntetrenden när det gäller bolånen är snarare uppåt än nedåt, säger Tor Borg till Dina Pengar.

Enligt honom kan dessutom den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, sätta fart på priset på bostadsobligationer med lång löptid, de som bankerna handlar upp för att finansiera sina bolån.

På onsdag är det nämligen Feds tur att lämna räntebesked, som i princip samtliga bedömare väntar sig blir den första höjningen på tio år.

 

LÄS OCKSÅ: Experter: Så ska du göra med ditt bolån

Hökaktig Fed-chef pressar upp långa räntor

Mer intressant, säger Tor Borg, än själva beskedet är det språkbruk Fed använder sig av. Om Fed-chefen Janet Yellen signalerar en åtstramande, så kallat hökaktig, räntepolitik framöver kan det sätta press uppåt även på svenska bolåneräntor.

– Om marknaden får intrycket att ”Oj, Fed kommer kanske att höja betydligt snabbare framöver än vad vi tror”, då skulle man kunna få en rätt ordentlig uppgång i långa räntor, säger Tor Borg.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket pengar lägger vi på julfirandet

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen