Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför ett gyllene läge för SEB:s kunder att förhandla

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Frida Bratt, Nordnet.Foto: NORDNET / nordnet
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

SEB:s lånevolymer ökar men vinstmarginalerna på lånen faller.

Det framgår av rapporten från fjärde kvartalet 2019.

– Det är priset för att man lockar kunder med lite lägre räntor. Som SEB-kund bör man ta tillfället i akt och pressa ner sina räntor, säger Nordnets privatekonom Frida Bratt.

SEB:s räntenetto uppgick till 5 930 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2019, vilket motsvarade en minskning med en procent jämfört med det tredje kvartalet.

– Lånevolymerna ökade, men den relaterade ökningen i räntenettot motverkades delvis av lägre marginaler, skriver SEB i dag.

Totalt försämrades räntenettot från övriga aktiviteter med 209 miljoner kronor jämfört med det tredje kvartalet 2019.

SEB:s kvartalsrapport i korthet

FJÄRDE KVARTALET 2019

SEB:s rörelseresultat blev 7 063 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2019 (5 768). Det kan jämföras med förväntade 6 345 miljoner kronor, enligt Infront.

Räntenettot ökade till 5 930 miljoner kronor (5 215), att jämföra med väntade 5 873 miljoner, och provisionsnettot blev 4 989 miljoner (4 848). Där låg snittprognosen på 4 917 miljoner.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 6,25 kronor per aktie (6,50), att jämföra med förväntade 6,26 kronor.

– Det är ett starkt kvartal för SEB, som har en affärsmodell där provisionsnettot är viktigt. Därför gynnades man av den starka börsen under hösten. Allt som allt ökade rörelseresultatet med omkring 20 procent och det viktiga räntenettot med 14 procent, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, konstaterar Frida Bratt.

Att SEB ökar sina marknadsandelar på bolånemarknaden samtidigt som marginalerna krymper är en indikation på att storbanken är villiga till rabatter.

– Johan Torgeby, precis som Swedbanks Jens Henriksson, vittnar om pressade marginaler på bolån. Men SEB, till skillnad från Swedbank, ökar sina marknadsandelar på området – till priset av att kunder måste lockas med lite lägre räntor. Som SEB-kund tycker jag man ska låta sig peppas av detta; det gör skillnad att ställa krav på storbankerna och förhandla sin ränta. Ta tillfället i akt, säger Frida Bratt.

TV: Analytikern om SEB:s rapport

Annons: