Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då höjs räntan – så ska du göra med bolånet

Riksbankchefen Stefan Ingves lämnar besked om reporäntan i dag klockan 09.30.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Kull tycker inte man ska binda räntan på bolånet nu.Foto: KARL GABOR / PRESSBILD

I dag på förmiddagen lämnar Riksbanken nytt besked om reporäntan.

Hur ska man då göra med bolånet? Är det det läge att binda räntan? Expressen har kollat med fyra ekonomer.

– Binder man så begränsar man sitt förhandlingsutrymme med banken, varnar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

På onsdagsförmiddagen ska riksbankchefen Stefan Ingves lämna en ny penningpolitisk rapport.

I den senaste, som kom i april, lämnades reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent. Riksbanken gjorde då bedömningen att räntan kommer att ligga kvar på den nivån för att höjas i slutet av 2019 eller början av 2020.

Därför är det osannolikt att reporäntan rörs den här gången. Däremot väntar finansmarknaden spänt på nya besked om räntebanorna.

Även för privatpersoner och småsparare är det viktigt. Reporäntan påverkar till exempel bolånen och sparkonton.

Fyra sparekonomer om ränteläget

Expressen har frågat fyra ekonomer om eller när de historiskt låga räntorna kommer att höjas mot en normal nivå.

Johanna Kull, Avanza.Foto: KARL GABOR / PRESSBILD

Johanna Kull, sparekonom Avanza:

– Någon ränteförändring kan vi inte förvänta oss nu. Räntan ligger kvar på – 0,25, allt annat vore en skräll, och skrällar är inget Riksbanken gillar.

– Sedan råder delade meningar om hur Riksbanken ser på framtida ränteändringar. Det är högst oklart vad man lämnar för besked. Tidigare har man sagt att räntan höjs i slutet av det här året. Men det skulle kunna vara så att man följer andra centralbanker och går åt det mjukare hållet, det vill säga att man väntar ytterligare med en höjning.

Är det läge att binda räntan på bolånet nu?

– Nej, jag tycker man ska vara försiktig med att binda sina räntor. Det finns inget som tyder på några räntehöjningar i närtid och binder man så begränsar man sitt förhandlingsutrymme med banken.

Vad ger du för allmänt råd till privatpersoner i nuvarande konjunktur och ränteläge?

– Det tål att upprepas att man inte ska ha för mycket pengar liggande på ett sparkonto med nollränta. Man får vara lite om sig och kring sig och det finns aktörer som i alla fall erbjuder uppemot en procent i ränta utan någon bindningstid.

Frida Bratt, Nordnet.Foto: NORDNET

Frida Bratt, sparekonom, Nordnet:

– Knappast någon tror på en räntehöjning nu. Knäckfrågan är räntebanan. Jag tror inte att Riksbanken kommer att höja räntan alls under denna konjunkturcykel. 

– Dels eftersom de stora centralbankerna Federal reserve och ECB har flaggat för kommande räntesänkningar. Då blir det svårt för Riksbanken att gå åt motsatt håll. Dels för att timingen vore dålig att lägga in en räntehöjning när det finns tecken på avmattning i konjunkturen.

Är det läge att binda räntan på bolånet nu?

– Jag rekommenderar att man håller räntan rörlig. Även om Riksbanken skulle höja kommer det att vara en nivå med låga räntor under en lång tid. Det kan man slå fast. Binder man räntan kan man hellre inte utnyttja konkurrenssituationen på marknaden och förhandla sig till en lägre ränta.

Vad ger du för allmänt råd till privatpersoner i nuvarande konjunktur och ränteläge?

– När kronan är fortsatt svag lönar det sig lönar det sig att spara i globalfonder. Man får mer tillbaka i kronor för varje euro eller dollar man fondandelar för. Så det kan man glädja sig åt! 

– Samtidigt är det dyrare för oss att ta semester utomlands. Då kanske man kan stanna på hemmaplan, eller spara lite extra så det räcker till den dyrare reskassan.

Joakim Bornold, Söderberg& Partners.Foto: Söderberg & Partners

Joakim Bornold, sparekonom, Söderberg & Partners:

– Det är inte sannolikt med någon ändring räntan nu, utan fokus ligger på hur Riksbanken väljer att kommunicera om framtida räntebanor. Det är alltid en jakt på nyanser där.

– Mitt huvudspår är att det kan komma en höjning innan årsskiftet. Svensk ekonomi är fortsatt stark och än så länge når vi inflationsmålet. Den svaga kronan skapar förutsättningar för att höja räntan.

Är det läge att binda räntan på bolånet nu?

– Nej, det är inget bra läge att binda. Om Riksbanken höjer reporäntan så är det mycket små steg, en kvart procent möjligtvis. Så det lär kosta mer än det smakar att binda räntan nu. Är man orolig över att inte klara av nuvarande räntor bör man se över sitt boende. Då har man för höga lån.

Vad ger du för allmänt råd till privatpersoner i nuvarande konjunktur och ränteläge?

– Vi är fortfarande inne i en högkonjunktur med låg arbetslöshet och ränta. Det blir alltså inte bättre än så här, så nu är det läge att spara ihop till den där ekonomiska bufferten om man inte redan gjort det. Ett andra tips är att stresstesta din ekonomi. Fundera på hur du klarar dig om räntan går upp med en eller två procent.

Maria Landeborn, Danske bank.Foto: Pressbild

Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg vid Danske bank:

– Riksbanken kommer inte att höja nu, och sannolikt inte vid årsskiftet eller under 2020 heller. Det som har hänt är att Federal reserve i USA och den europeiska centralbanken ECB svängt om och säger att de ska sänka. Om Riksbanken då höjer räntan gör man sig en björntjänst om man fortfarande vill nå  inflationsmålet.

Är det läge att binda räntan på bolånet nu?

– Nej det verkar onödigt att binda nu, såvida man inte har väldigt små marginaler i sin ekonomi. Man behöver inte oroa sig för högre boräntor under en lång tid.

Vad ger du för allmänt råd till privatpersoner i nuvarande konjunktur och ränteläge?

– Spara till en buffert och amortera på lånen medan räntorna är låga. Man ska även våga spara långsiktigt i aktiefonder på börsen, men då ska man ha ett tidsperspektiv på 5-10 år.

Annons: