Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Chickenrace mellan köparna och säljarna”

Bostadspriserna i Sverige sjönk 1,5 procent i september jämfört med föregående månad. Säsongsrensat sjönk priserna 1,0 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna i Sverige sjönk 1,5 procent i september jämfört med föregående månad. Säsongsrensat sjönk priserna 1,0 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 0,5 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 6,7 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter sjönk 1,9 procent i september jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 1,3 procent.

LÄS MER: Bostadspriserna sjönk i Stor-Stockholm

Bostadspriserna sjönk

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige sjunkit 0,2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 0,9 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 4,5 procent samtidigt som villapriserna stigit 8,1 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

LÄS MER: Därför dyker försäljningen av villor

Erik Olsson: ”Chickenrace”

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att det pågår ett "chickenrace" mellan säljare med höga förväntningar och köpare som utnyttjar att utbudet är större nu när de börjar diskontera att bördan av bostadslån kommer att bli tyngre.

– Trots att de faktiska förutsättningarna med unikt låg ränta i kombination med hög sysselsättning och stark ekonomisk tillväxt är lika gynnsamma för bostadsmarknaden som tidigare, är stämningen osäkrare på bostadsmarknaden nu jämfört med innan sommaren. Skillnaden ligger i marknadspsykologin, säger Erik Olsson.

NYHETSBYRÅN DIREKT

Annons: