Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byggarbetare slår larm: ”Värsta bygget någonsin”

Norra Tornet.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
Milscvid utsikt.
Oscar Engelbert och hustrun Giovanna Battaglia.
Foto: STELLA PICTURES

De första köparna har flyttat in i den spektakulära skyskrapan i Hagastaden i Stockholm.

Samtidigt vittnar flera byggnadsarbetare om orimliga arbetsförhållanden under det pågående bygget av det första av Norra Tornen.

– Det är det absolut värsta bygge jag varit på någonsin, säger en person till tidningen Byggnadsarbetaren.

Tidningen Byggnadsarbetaren har pratat med flera personer som anonymt vittnar om usla arbetsförhållanden vid bostadsutvecklaren Oscar Properties uppförande av det 120 meter höga huset vid Torsplan.

Enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren saknas bygghiss och otympligt material släpas i trappor mellan våningarna 25 och 37.

Bygghissen försvann i augusti och kommer inte åter innan bygget är helt klart till jul, enligt personer tidningen pratat med.

– Vi släpar material och verktyg i trapporna flera gånger per dag. Det sliter oerhört. Det är katastrof, fruktansvärt dåligt, säger en person till tidningen.Hissproblemen har funnits även på lägre våningar.

– Ibland får vi vänta i 40 minuter. I går kunde jag inte komma upp alls. Hissen var trasig och stod på våning 14, det var 25 personer i kö. Ibland tar hyresgästerna samma hiss. Det är frustrerande, säger en anonym person till Byggnadsarbetaren.

Enligt de som uttalar sig beror problemen bland annat på att byggherren har bråttom för hinna med tidsplanen.Boende har redan flyttat in upp till våning 6, men i slutet av året ska alla 36 våningar vara inflyttningsklara enligt kontrakten mellan Oscar Properties och kunderna.

Enligt personer på bygget är det ormligt att hinna göra klart 30 våningar på några månader. Förseningskostnaderna riskerar därmed att bli höga.

När projektet skyndas på är det byggarbetarna som kommer i kläm, menar man vidare.
En annan aspekt handlar om säkerheten vid nödsituationer – att det enbart finns trappor på flera våningar innebär stora risker.

Byggherren Oscar Properties har anlitar ett byggföretag för själva arbetet. 

Dina Pengar har varit i kontakt med Oscar Properties vd Oscar Engelbert. Han har lovade att återkomma efter att han pratat med byggaren, men återkom senare via sin marknadsdirektör Krister Karjalainen:

”Säkerheten för vår personal och för våra kunder är vår första prioritet och vi jobbar hårt för att ha en bra arbetsmiljö. Därför är det tråkigt när inte alla känner att det fungerar. Men vi ser också att stora delar av artikeln inte är korrekt”, skriver Karjalainen i ett mejl.Om hissproblemen skriver han:

”Under en kort period, när bygghissen togs ner så gick den invändiga hissen enbart gick till våning 25, men då hade vi inga arbeten över våning 28. Att gå 3 trappor är i linje med den överenskommelse som finns med facket. I dag går hissarna hela vägen. Inga yrkesarbetare har behövt bära saker på det sätt som beskriv i artikeln.”

Om säkerheten skriver marknadsdirektören:

”Angående påståendet om att det saknas räddningsvägar vid nödsituationer så stämmer det inte,  vi har löpande diskussion med vår brandkonsult som ser till att lagar och regler följs. Brandkonsulten är på plats under veckorna och gör ronder för att säkerställa att utrymningen fungerar som den ska.”

Karjalainen avslutar mejlet med: ”Tidplanen håller!”


Annons: