Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Budgivningarna hettar till på bostadsmarknaden

Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Budgivningen på bostadsrätter blir allt mer intensiv, särskilt i Stockholm och i synnerhet i innerstaden, där skillnaden mellan utropspris och slutpris – budpremien – nu är över 10 procent för första gången sedan nedgången hösten 2017.

Det visar statistik från bostadssajten Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

– Den återhämtning vi sett på bostadsmarknaden under 2019 har tagit ytterligare fart under hösten, särskilt i Stockholm. Vi ser att Stockholm också sticker ut när det gäller budpremier, extra tydligt i innerstaden där budpremien nu stigit över 10 procent, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

I november var budpremien på bostadsrätter 5,1 procent i hela Sverige, upp från 3,4 procent samma månad i fjol. I Stockholms län har budpremien stigit till 8,3 från 5,5 procent och i Stockholms innerstad till 10,2 från 6,0 procent.

– Stockholm har stuckit ut på bostadsmarknaden under hösten, med en väldigt pigg marknad. Tidigare såg vi att försäljningsvolymerna släpade efter i Stockholm, men de har också kommit ikapp, säger Erik Holmberg.

Han säger att mycket av utvecklingen på bostadsmarknaden verkar styras av hushållens prisförväntningar, där stigande prisförväntningar bland Hemnets besökare i Stockholm gått hand i hand med högre kvadratmeterpriser.

– Prisförväntningarna i Stockholm har kommit upp på höga nivåer jämfört med övriga riket och när prisförväntningarna stiger tenderar priserna också att göra det, det har vi sett tydligt under hösten. Stockholm har tagit kommandot igen på bostadsmarknaden, säger han.

Erik Holmberg konstaterar att utropspriserna inte förändrats så mycket sedan toppen på bostadsmarknaden 2017 fram till nu, utan det som förändrats är budpremierna, som först sjönk till noll under slutet av 2017 och sedan har stigit successivt under 2018 och 2019.

– Det som driver de stigande slutpriserna är en högre budpremie, det är alltså marknaden och hur pigga köparna är som avgör var slutpriset hamnar. Då blir prisförväntningarna väldigt viktiga, säger han.

LÄS MER: Oväntade succén – så blir de mångmiljonärer på Dollarstore (PREMIUM) 

LÄS MER: De tjänar bäst där du bor – sök på din kommun här (PREMIUM)

LÄS MER: Svenskarna under 30 som tjänar bäst – sök där du bor (PREMIUM)

LÄS MER: Lista: Utbildningarna som lättast ger jobb (PREMIUM)

LÄS MER: Så går det för Pinchos där du bor: ”Lyckligt lottade” (PREMIUM) 

Annons: