Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bred uppgång i januari på bostadsmarknaden

Publicerad

 

Mellan december och januari stiger prisindex för privatägda bostäder i Sverige  3,4 procent.

Bostadsrättsindex går upp med 2,4 procent och villaindex med 4,1 procent.

Det visar ny statistik som Valueguard publicerar i dag.

I dag publicerar Valueguard det så kallade HOX-indexet, där man mäter utvecklingen för bostadsrätter och villor i Sverige baserat på försäljningsstatistik från Svensk Mäklarstatistik.

Justerat för säsongseffekter stiger HOXSWE med endast 0,7 procent mellan december 2017 och januari 2018.

 Alla Valueguards publika prisindex stiger i januari:

I Stockholm är uppgången för bostadsrätter 2,4 procent, i Göteborg 1,7 procent och i Malmö är den 1,3 procent.

För villor är uppgången i Stockholm 1,8 procent, i Göteborg är den 3,2 och i Malmö 5,1 procent.

 

Historiskt en stark månad

Januari har historiskt varit en stark månad på bostadsmarknaden. Samtidigt brukar december vara en ganska svag månad.

Denna kombination har över åren gett relativt höga månadsförändringar mellan just december och januari.

Denna tendens har varit extra uttalad de år vi haft tydliga nedgångar under hösten.

I januari 2012 steg HOXSWE med 4,8 procent och i januari 2009 med 5,0 procent. Båda dessa uppgångar var efter tydliga nedgångar föregående höst.

Diagrammet visar hur bostadsmarknaden rört sig sedan 2005. Åratal av stigningar bröts i höstas av fallande priser där kurvan ännu inte planat ut:

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen