Bostadspriserna föll på nytt: ”Det är inte samma hysteri”

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Den heta svenska bostadsmarknaden verkar nu har svalnat ytterligare. Bostadspriserna fortsatte att falla i juli och backade med 0,8 procent. Det visar Valueguards HOX-index som publiceras på tisdagen.

Fredrik Kullman, vd på mäklarfirman Bjurfors, ser nedgången som en effekt av att utbudet av bostäder är större, men säger också att man märker av en viss ”trötthet” hos bostadsköparna efter det senaste årets ständiga uppgångar.

– Det är inte samma hysteri som för några månader sedan, säger han.

Enligt Valueguards prisindex, som mäter den underliggande utvecklingen på bostadsmarknaden, sjönk bostadspriserna med 0,8 procent. Det är den andra månaden i rad som priserna faller. I juni sjönk priserna 0,5 procent – det första prisfallet sedan april förra året.

Den senaste tremånadersperioden är priserna oförändrade och jämfört med juli i fjol har priserna klättrat 13,6 procent.

Villapriserna föll mest

Det var priserna på villor som föll mest i juli, minus 0,9 procent, medan priserna på bostadsrätter backade 0,8 procent. På kvartalstakt var både villor och bostadsrätter oförändrade men jämfört med juli månad i fjol är dock priserna fortsatt rejält upp: Plus 16,6 respektive 8,7 procent.

”Utesluter inte att köpfesten återupptas”

Regionalt skiljer sig utvecklingen något. Vad gäller villapriser har nedgången varit störst i Göteborg (–1,9 procent) medan priserna på bostadsrätter fallit mest i Stockholm (–1,2 procent).

Fredrik Kullman på Bjurfors tror att höstens utveckling på bostadsmarknaden till stor del kommer att bero på om och hur snabbt samhället kan återgå till det normala efter pandemin.

– Kommer det en ny smittovåg som innebär förlängda restriktioner utesluter jag inte att köpfesten återupptas, säger han.


Så mycket har priserna sjunkit

Prisförändring i juli jämfört med föregående månad (och ett år tillbaka inom parentes) i procent.


Bostadsrätter

Sverige: –0,8 (+8,7) procent

Stockholm: –1,2 (+8,4) procent

Göteborg: –0,8 (+6,2) procent

Malmö: –0,5 (+14,4) procent


Villor

Sverige: –0,9 (+16,6) procent

Stockholm: –1,2 (+16,0) procent

Göteborg: –1,9 (+17,5) procent

Malmö: –1,1 (+19,8) procent


Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Via kvalitetsjusterad statistik mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.