Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadspriserna vänder uppåt igen

Bostadspriserna har ökat rejält i storstäderna. Foto: Lasse Svensson
Under sommarmånaderna köps och säljs det färre bostadsrätter, vilket gör att fastighetsmarknaden håller andan inför höstens utveckling.Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop / /ALL OVER PRESS

Bostadsmarknaden svänger om och priserna har börjat stiga uppåt igen. Nu håller marknaden andan inför hösten när utbudet förväntas explodera.

FAKTA

Så förändrades priserna på bostadsrätter:

Juni-Juli:

Sverige: + 2,9 %

Stockholm: + 3,5 %

Göteborg: + 3,3 %

Malmö + 2,1 %

Tre månader tillbaka:

Sverige: - 0,9 %

Stockholm: - 1,5 %

Göteborg: + 2,1 %

Malmö + + 0,5 % %

Ett år tillbaka:

Sverige: + 6,9 %

Stockholm: +5,2 %

Göteborg: + 9,2 %

Malmö + + 13,1 %

Så förändrades priserna på villor:

Juni-Juli

Sverige: - -1,1 %

Stockholm: - 0,4 %

Göteborg: - 0,9 %

Malmö: - 0,3 %

Tre månader tillbaka:

Sverige: - 2,1 %

Stockholm: - 3,6 %

Göteborg: - 1,5 %

Malmö: - + 0,3 %

Ett år tillbaka:

Sverige: + 9,5 %

Stockholm: +9,4 %

Göteborg: + 9,3 %

Malmö + 7,3 %

Mellan juni och juli steg priserna på bostadsrätter kraftigt i våra tre storstäder. I Stockholm steg det med 3,5 procent och sett till hela landet ökade priserna med 2,9 procent under samma period, enligt Valueguards index över bopriserna.

Bostadsrättspriserna ökade med 3,3 procent i Göteborg och 2,1 procent i Malmö. Det visar att den nedgående trenden i de två städerna vänt då tremånadersförändringen är upp 2,1 respektive 0,5 procent.

I juni rapporterade Dina Pengar om hur bostadspriserna i Stockholm rasade.

 

I Stockholm ligger marknaden fortfarande 1,5 procent under toppnoteringen i april.

Under sommarmånaderna köps och säljs det färre bostadsrätter, vilket gör att fastighetsmarknaden håller andan inför höstens utveckling.

Spänning inför utvecklingen

Erik Olsson som är vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling säger att större delen av de bostäder som sålts under sommaren är " lite svagare" bostäder som tagit en andra runda på marknaden efter att inte blivit sålda vid första försöket.

Han säger att det drar ned prisstatistiken när färre attraktiva bostäder finns på marknaden.

– Det gör det extra spännande att se om efterfrågan ökar tillräckligt nu när utbudet exploderar, säger Erik Olsson.

Osålda lägenheter på väg ut

Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB förutspår också att det kommer att smälla till rejält på marknaden nu i höst. Inför det nya amorteringskravet som trädde i kraft den 1 juni kände många att det var lika bra att sälja innan, vilket gjorde att flera lägenheter blev osålda och priserna föll.

Claudia Wörmann.Foto: 2012 Fotograf Håkan Moberg

 

LÄS MER: Bopriserna sjunker efter amorteringskrav

 

– I samband med att utbudet ökade kunde köparna titta runt och hade mycket att välja på, och sommaren kom. Några tog tillbaka sina bostäder så att jag tror att vi kommer att se väldigt mycket bostäder till salu om en månad eller två, säger Claudia Wörmann.

Hon tror på ett kraftigt utbud – men inte en fortsatt kraftig prisökning. Claudia Wörmann tror i stället att marknaden kommer att stabilisera sig.

– Något mer dramatiskt måste ske för att priserna ska gå nedför, det måste till större växlingar med flera bostäder ute. Men jag ser inte att det kommer ske någon större dramatik, säger hon.

Amorteringskravet slår ut svagare grupper

Claudia Wörmann menar att många nu inte har råd med både kontantinsats och amorteringskrav, vilket leder till att visa grupper slår ut andra grupper, exempelvis förstagångsköparna.

– Det man kan anta är att den som egentligen skulle behöva en trea eller fyra tittar på en tvåa, det tror jag kommer utvecklas mera, säger hon.

Villapriserna fortsätter att visa sjunkande siffror, och priserna på villorna i Sverige sjönk med –1,1 procent mellan juni–juli.

Claudia Wörmann pekar på att den politiska oron i världen kan få människor att hålla hårdare i pengarna.

– De mer långtgående konsekvenserna av brexit och det amerikanska valet. Det finns en viss osäkerhet som står och väger mot de här positiva aspekterna, om att priserna ska ge upp, säger Claudia Wörmann.

Annons: