Bostadspriserna lyfter efter en trög sommar

Niklas Berntzon, ESNY, om hur marknaden utvecklas.

Villapriserna steg med 2 procent senaste månaden, enligt Valueguards prisindex.

Samtidigt ökade priserna på bostadsrätter med 1 procent.

– Den svalare bostadsmarknad som många förutspådde till hösten ser vi ingenting av, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors, Stockholm, i en kommentar.

I juni och juli märktes en avmattning på bostadsmarknaden med sjunkande priser, men i augusti och början av september började det ta fart igen.

Enligt värderingsföretaget Valueguards HOX-index, som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, studsade priserna tillbaka mot nya rekordnivåer.

Störst uppgång noteras på villor i Stockholmsområdet där priserna ökade med 3,1 procent. Bostadsrätterna i huvudstaden ökade samtidigt med 1,1 procent den senaste månaden.

”Görs många affärer”

På riksnivå är ökningen för villor 2 procent och bostadsrätter en procent, vilket utslaget ger ett lyft på 1,6 procent på bostadsmarknaden, enligt Valueguards index.

Större bostäder med närhet till naturen och utrymme för hemmakontor är fortfarande det som drar störst intresse, enligt Fredrik Kullman på mäklarföretaget Bjurfors:

– Det görs ovanligt mycket affärer, det går snabbt och det är budgivning på i stort sett varje objekt.

Priserna på villor steg med 3,1 procent i Stockholm, enligt indexet.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Priserna på bostadsrätter ser ut att lyfta igen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Johan Nordenfelt, informationschef hos mäklaren Erik Olsson, beskriver ingången på hösten som lite lugnare men stabil på bostadsmarknaden:

– Vi säljer fortfarande ovanligt många bostäder. Så länge räntan är så låg som nu är marknaden rätt obekymrad med en efterfrågan som absorberar utbudet.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, uppger i en analys av läget på bostadsmarknaden just nu att man bland annat ser en ökad efterfrågan på mindre bostäder i centrala lägen. Men samtidigt en svag avmattning i de hetaste budgivningarna på villor.

”Stabilt i höst”

– Vi märker att många svenskar planerar att prioritera annat utöver den egna bostaden när restriktionerna nu lättas.

– Att fler bostäder dessutom läggs ut till försäljning kommer att minska trycket på bostadsmarknaden och gör att priserna stabiliseras under hösten, kommenterar Svanberg.


BOSTADSPRISERNA

Utveckling i procent 1 månad (12 månader inom parentes) enligt Valueguards HOX-index).

Bostadsrätter

Stockholm: +1,1 (+7,8)

Göteborg: +0,9 (+6,6)

Malmö: 0,0 (+12,9)

Villor

Stockholm: +3,1 (+18,7)

Göteborg: +1,2 (+14,3)

Malmö: +0,8 (+18,2)


Influencerparet bygger drömhus

Jani Olsson Delér och Jon Olsson Delér bygger just nu sitt drömhus i Sverige.