Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadspriserna går upp: ”Vi ser en högre aktivitet”

Valueguard: Villapriserna ökar mest i augusti
Köparna är mindre oroliga nu än tidigare för ränteökning, enligt mäklare.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bostadspriserna ökar enligt säsongsmönstret.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bostadsrättspriserna har gått upp i augusti, visar Valueguards analys av mäklarstatistiken.

– Vi ser en högre aktivitet från både köpare och säljare och att fler affärer än tidigare görs, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfurs Stockholm.

Ökningen ligger dock i linje med det säsongsbaserade mönstret.

Bostadspriserna går uppåt. I augusti gick index för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, upp med 1,7 procent. Av dessa stiger villaindex med 2,3 procent sett till hela landet, medan bostadsrättsindex stiger med 0,7 procent.

– Förväntningar på stigande priser och en fortsatt låg ränta gör att köpstarka spekulanter som inte påverkas av amorteringskravet nu går in på marknaden i högre grad, vilket driver upp priserna på bostäder i de dyrare prissegmenten. Vi ser en högre aktivitet från både köpare och säljare och att fler affärer än tidigare görs, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm om de senaste siffrorna. 

Ökningen syns även när man bryter ner siffrorna för storstäderna:

I Stockholm ökar bostadsrätter med 0,5 procent och villor med 1,5 procent. 

I Göteborg stiger bostadsrätter med 1 procent och villaindex med 1,3 procent.

 I Malmö stiger bostadsrätter med 0,7 procent och villor med 1,9 procent. 

Mäklaren: Köpare allt mer positiva

Enligt Erik Olsson är köparna nu mer positiva än de varit på senaste tiden. 

– Att förväntningarna är positivare beror mycket på att rädslan för ränteökningar har minskat avsevärt och att prisfallet under slutet av 2017 inte är lika färskt i minnet. 

Ökningarna av priserna ligger dock i linje med säsongsmönstret. Särskilt när det kommer till villor ökar priset i augusti. Men även i september har priserna ökat, med 1 procent nationellt. Samtidigt gjordes ungefär 10 procent fler försäljningar än förra året under samma period. 

– Man kan inte dra några långtgående slutsatser av att jämföra juli med augusti, två traditionella sommarmånader. Jag vill hellre titta på flera månader för att som nu kunna konstatera att marknaden tuffar på. Ränteoron har lagt sig till följd av att fler tror på låga räntor länge. Det är uppenbart att räntediskussioner påverkar den som ska köpa bostad, som i dag också ska klara amortering och kontantinsats, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Annons: