Innanför tullarna, som här i Gamla Stan i Stockholm, får man vänta i cirka 20 år på att få ett boende via bostadskön. Foto: Henrik Isaksson/Piniro / /IBLInnanför tullarna, som här i Gamla Stan i Stockholm, får man vänta i cirka 20 år på att få ett boende via bostadskön. Foto: Henrik Isaksson/Piniro / /IBL
Innanför tullarna, som här i Gamla Stan i Stockholm, får man vänta i cirka 20 år på att få ett boende via bostadskön. Foto: Henrik Isaksson/Piniro / /IBL
Rekordmånga köar för att få bostad via bostadskön i Stockholm. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLRekordmånga köar för att få bostad via bostadskön i Stockholm. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Rekordmånga köar för att få bostad via bostadskön i Stockholm. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Bostadskön längre än någonsin i Stockholm

Publicerad

Bostadskön i Stockholm har blivit sju gånger längre på 15 år.

På ett år har antalet köande stigit med närmare 40 000.

556 000 står nu i kö – bara 7 000 vanliga kontrakt förmedlades 2016.

Läget på bostadsmarknaden i Storstockholm blir allt värre.

Färsk statistik från Stockholms bostadsförmedling ger vid handen att antalet köande för en hyresrätt i huvudstadsregionen stigit från drygt 517 000 vid förra årsskiftet till 556 000 vid nyår, skriver SvD.

Tar man bort öronmärkta bostäder för studenter, ungdomar och seniorer samt korttidskontrakt, sjönk förmedlingen av vanliga hyresrätter med hela 16 procent – från drygt 8 100 under 2015 till knappt 6 900 i fjol.

Bostadskön förlängd med nästan 40 000

Det betyder att kön förlängdes med nästan 40 000, samtidigt som färre vanliga hyreskontrakt förmedlades.

– Bostadskön förlängs i genomsnitt med 8–9 procent årligen. Under 2016 var det dessutom några bostadsbolag som sa att de har stora renoveringar, och då lämnar de in färre lägenheter, säger Marika Nordström, marknadschef vid Bostadsförmedlingen till SvD.

 

LÄS MER: Rekordsvårt att få bostad i Stockholm

 

Vad som oroar mest är den explosionsartade utvecklingen av antalet köande – också för framtida kötider.

För 15 år sedan stod "bara" 74 000 i kö.

Sedan 2006 när tempot i befolkningsökningarna satte i gång att skruvas upp, har kön växt med mellan 30 000 och 50 000 per år.

I dagsläget består 45 procent av bostadskön av personer i åldrarna 18–34 år. Cirka 38 procent är medelålders, 35–54 år.

85 procent av de sökande bor redan i Stockholms län, men söker ett mer passande boende.

Kötid innanför tullarna: 20 år

För riktiga attraktiva lägena i äldre bestånd inom Stockholms tullar fick man 2016 vänta två år längre tid jämfört med hur det var 2015.

Inom tullarna är kötiden på cirka 20 år.

Klart är att de som klev in i kön runt 1997 var långt färre än i dag, och att de som stått kvar i den långsamma kön så länge är få.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen