Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsbristen ett stort problem för många unga

Det är svårt för unga att få tag på bostäder på många håll i landet.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Claudia Wörmann.Foto: Pressbild / Pressbild

Bostadsbristen i Sverige sätter käppar i hjulen för unga.

Många tvingas tacka nej till utbildningar och jobb, skriver Svenska Dagbladet.

– Hur kan vi ha det så? säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann till tidningen.

Den statliga banken SBAB har gjort en undersökning som visar att bostadsbristen runtom i Sverige påverkar ungas möjligheter – både till utbildning och jobb.

Framför allt unga mellan 20 och 29 år.

Undersökningen visar att 42 procent av de tillfrågade har låtit bli att söka en utbildning på grund av bristen på bostäder – och 37 procent har tackat nej till plats på en utbildning, skriver Svenska Dagbladet. Dessutom har 39 procent känt sig hindrade att söka jobb på annan ort.

SBAB:s boendeekonom· ”Mänskliga konsekvenser”

– Boendet är mer än bara fyra väggar och tak, och bakom alla rapporter om den akuta bostadsbristen finns mänskliga konsekvenser och människor som inte kan förverkliga sina framtidsdrömmar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till SvD.

Undersökningen visar också att personer avstått från att skaffa barn eller flyttat ihop tidigare på grund av bostadsbristen.

– De som är i störst behov av en bostad, som planerar sin framtid – de slussas ut till andrahandsbostäder. Hur kan vi ha det så? säger Claudia Wörmann till SvD.

Dyra bostäder för unga

Hon tror att det behövs särskilda lösningar – inriktat mot unga – för att få bukt med problemet.

Ett av de största problemen är kostnaden för bostäder.

– Man kanske måste särskilja den här gruppen från övriga, till exempel att kravet på kontantinsats ska se annorlunda ut som till exempel att man kan få låna 95 procent som man gör i andra länder, säger Wörmann till SvD.

Undersökningen genomfördes i januari i år och är en enkät som 1 538 personer i åldern 20-80 år har svarat på. 200 av de svarande var 20-29 år, 274 var 40-39 år.

Annons: