Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsbidraget som många unga missar

Foto: COLOURBOX / COLOURBOX
Jenny Cederborg på Försäkringskassan.

Unga studenter behöver ofta vända på varje krona för att få ekonomin att gå ihop.

Men det finns pengar att hämta – i form av ett bostadsbidrag som många missar.

– Fler skulle vara berättigade till det än som faktiskt söker, säger Jenny Cederborg på Försäkringskassan i Expressens privatekonomiska magasin ”Dina pengar”.

Att få pengarna att räcka till som ung student är inte det lättaste. Men ett möjligt tillskott i kassan är bostadsbidraget för unga – ett bidrag som skulle kunna utnyttjas av fler, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, i veckans avsnitt av ”Dina pengar”.

– Vi har inga exakta siffror, men vi vet att det är ett visst underutnyttjande, säger hon till programledaren Ylva Johansson.

41 000 kronor på ett år, inklusive vissa delar av CSN, är gränsen för vad man får tjäna för att inte bli återbetalningsskyldig om man fått bidraget. Jenny Cederborg menar att många studenter avstår från att söka bostadsbidraget för att de är osäkra på hur mycket de kommer jobba under ett år.

Detta gäller för att söka

För att kunna ansöka om bostadsbidraget ska du ha fyllt 18 år men inte ha fyllt 29 år, vara folkbokförd på adressen du söker bidraget för och hyra eller äga bostaden själv.

Hur mycket pengar kan man få genom bidraget?

– Det beror på vad man har för bostadskostnad och inkomster. Ett tips är att gå in på Försäkringskassans hemsida och räkna ut själv i ”Kassakollen”, säger Jenny Cederborg.

 

TV: Bidraget som många unga missar

Annons: