Börsoron – hårt slag för skakig bostadsmarknad

Publicerad

Börsoron är inte vad den redan skakiga bostadsmarknaden behövde.

Snarare tvärtom.

– Börsoro ger knappast bostadspriserna en skjuts uppåt då risken är att vi privatpersoner blir mer nervösa, säger Johanna Kull, privatekonom.

Börsoron påverkar bostadsmarknaden och det är dåliga nyheter för den redan svajiga branschen som tycktes hämta sig något på det nya året.

De privatekonomiska experterna Johanna Kull på Fondbolagen och Claudia Wörmann på SBAB svarar här på de viktigaste frågorna om hur du ska tänka kring din bostad och dina lån  när börsen skakar till.

FRÅGA 1: Hur tror du bostadspriser och räntor påverkas av börsoron?

Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagen:

– Mycket beror på huruvida börsoron vi ser nu är tillfällig eller om den håller i sig. Vi har redan sett en viss avmattning på bostadsmarknaden och börsoro ger knappast bostadspriserna en skjuts uppåt, då risken är att vi privatpersoner blir mer nervösa och mer avvaktande. Men på längre sikt är det framför allt utvecklingen för svensk ekonomi, räntenivåerna och bostadsbristen som styr bostadsmarknaden.

 

LÄS OCKSÅ: Börsras – därför ska du ta ut och rädda sparpengarna 

 

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB:

– Det är klart att en orolig börsmarknad påverkar en del människor, det är redan oroligt med sjunkande priser. Många har aldrig upplevt den situationen. Det är en psykologisk faktor som påverkar. Vad händer nu? blir de ihållande?

Johanna Kull: ”Vi har redan sett en viss avmattning på bostadsmarknaden och börsoro ger knappast bostadspriserna en skjuts uppåt.”Foto: PHOTO KARL GABOR

FRÅGA 2: Vad ska man tänka på om man står i begrepp att köpa eller sälja bostad nu?

Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagen:

– Låt dina behov styra. Du har den handpenningen du har och köp bara till ett pris där du känner dig helt bekväm med boendekostnaden varje månad och med en eventuell räntehöjning. Alla banker har kalkyler som du kan använda dig av för att räkna fram boendekostnaden vid olika lån- och räntenivåer och dessa tycker jag verkligen att du ska använda dig av. Utgå från en minst en dubbelt så hög ränta som i dag och räkna inte bara med den på papperet, utan när du väl tagit lånet så spara eller amortera mellanskillnaden.

 

LÄS OCKSÅ: Börsen i Stockholm dras med i raset 

 

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB: 

– Den faktiska, andelen som påverkas av börsoron i en bostadsaffär tror jag är ganska få. De som tänkt delfinansiera ett köp med pengar från börsen bör noga hålla koll på utvecklingen.

Claudia Wörmann: ”De som tänkt delfinansiera ett bostadsköp med pengar från börsen bör noga hålla koll på utvecklingen.”

FRÅGA 3: Den eviga frågan – ska man binda sina lån nu när det pratas om att räntorna ska höjas?

Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagen:

Det har varnats för högre räntor och rekommenderats bunden ränta i flera år nu, men historiskt sätt har du nio gånger av tio tjänat på att ha rörlig ränta så jag tycker fortfarande att det är bästa alternativet. Det är däremot viktigt att ha utrymme för högre räntor, räkna minst med dubbelt så hög ränta som i dag och spara eller amortera mellanskillnaden. Klarar du inte det, då har du ett för stort lån. Var också medveten om att det kostar att lösa ett bundet lån så bind bara om du är säker på att du kommer bo kvar i din bostad under hela bindningstiden.

 

LÄS OCKSÅ: Fem börsfall som vi minns 

 

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB: 

 – Räntorna styrs av inflationen och nästa vecka kommer Riksbankens rapport där det ska bli intressant att se om inflationen och inflationsförväntningarna höjts. Mycket tyder på att räntorna är på väg upp något under året, men de är fortfarande på historiskt låga nivåer. Men detta är en individuell fråga, är du den som exakt vill veta vad ditt boende kostar per månad och inte planerar att flytta inom den tid du låser ditt lån tycker jag att du ska binda räntan. Kort bindningstid för övriga.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen