Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Priserna på bostäder bara fortsätter att öka

På bara ett år har bostadsrätter i hela landet stigit med nästan 20 procent – i de kokande storstäderna ännu mer.
Foto: COLOURBOX
"Så länge svensk ekonomi går bra, arbetslösheten minskar och räntan är så här låg är det inte mycket som kan sticka hål på bubblan just nu", säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.
Foto: Lars Lydig

Bopriserna skenar allt mer okontrollerat. På bara ett år har bostadsrätter i hela landet stigit med nästan 20 procent.

Hetast just nu är redan bastuglödande Stockholm – och räkna med mer.

– Så länge svensk ekonomi går bra, arbetslösheten minskar och räntan är så här låg är det inte mycket som kan sticka hål på bubblan just nu, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.

Varken stundande amorteringskrav, skakiga börser eller antydningar om ett borttaget ränteavdrag biter på bostadsmarknaden. Den kollektiva budhetsen fortsätter, enligt nya siffror från analysföretaget Valueguard.

De senaste 12 månaderna har Valueguards totalindex över hela den svenska  bostadsmarknaden klättrat med 15,9 procent. Ökningstakten innebär att priserna fördubblas på fem år.

Är vi i de sista faserna av en bubbla?

– Jag är inte säker på att det är sista fasen eller att det är på väg att spricka. Men den här ökningstakten kan vi inte ha hur länge som helst. Så länge svensk ekonomi går bra, arbetslösheten minskar och räntan är så här låg är det inte mycket som kan sticka hål på bubblan just nu, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia..

Men ännu värre är det i Stockholm och Göteborg, och då särskilt på bostadsrättsmarknaden.


LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som köper bostadsrätt

Galnast i Stockholm

Bostadsrätter i Stockholm har den senaste månaden stigit med 2,2 procent, och på tre månader med 7,5 procent. Det senaste året är uppgången svindlande 20,4 procent.

– Stockholmsområdet är det som varit allra galnast. Snittpriserna är tokigt höga. Det är galna budgivningar, det är högt tryck på visningarna, säger Maria Landeborn.

Ännu värre har det varit i Göteborg, med en årsuppgång på 22,4 procent – men där visar både de senaste tre månaderna och den senaste månaden på en något lugnare takt.

Även på villamarknaden är det Stockholm som leder rallyt just nu. Där har priserna klättrat med 5,5 procent de senaste tre månaderna.

För de som står utanför bostadsmarknaden – främst unga och utrikes födda – är läget dystert.

– Man måste kanske tänka sig att sänka sina förväntningar. Alla kan inte bo i innerstaden, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB med inriktning på unga.

Måste ha ett målmedvetet sparande

Förutom alternativa strategier som att gå ihop om ett köp, bo kvar längre hemma eller jaga rimliga andrahandshyror tror Emma Persson på en åtstramning av hushållets budget.

– Om man nu ska köpa måste man helt enkelt ha ett målmedvetet sparbeteende. Väljer man bort lite konsumtion och har ett tydligt mål, då kan det vara möjligt, säger Emma Persson.


LÄS OCKSÅ: Fler budgivare höjer tempot i bostadsrallytIndexFörändring sedan 1 månadFörändring sedan 3 månaderFörändring sedan 12 månaderHOX Sverige2091,00%5,20%15,90%Sverige BR2741,30%6,70%19,70%Stockholm BR2762,20%7,50%20,40%Göteborg BR2871,00%6,90%22,40%Malmö BR1941,30%6,10%12,80%Sverige Villa1870,80%4,30%13,80%Stockholm Villa2051,50%5,50%16,30%LÄS OCKSÅ: Guiden till lånelöftet – allt du behöver veta

Annons: