Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bopriserna föll med åtta procent: 2015 års nivåer

Priserna på bostadsrätter i Stockholm har dykt med sju–åtta procent på tolv månader och ligger nu på 2015 års nivåer.

De nästföljande månaderna blir avgörande för om priserna stabiliserats – eller sjunker ytterligare.

– Den allmänna trenden är fortsatt negativ, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Priserna för både bostadsrätter och villor fortsätter sjunka i hela landet, minus en procent under januari.

Det framgår av statistik som Svensk mäklarservice publicerar i dag.

Efter att ha visat stora minussiffror på bred front senaste tre månaderna finns det dock tecken som tyder på att prisfallet har börjat plana ur.

Statistiken visar att tappet senaste månaden för bostadsrätter i landet är betygligt blygsammare än jämfört med senaste tremånadersperioden:

 

Det är fortsatt i Stockholm som nedgången på bostadsmarknaden varat längst och det är i och runt huvudstaden som minussiffrorna är störst.

Priserna har nu sjunkit till samma nivåer som 2015.

– Prissänkningen i Stockholm är bred men ganska ojämn. Selektiva och kräsna köpare gör att skillnaden mellan det som är attraktivt och inte är stor. Man ställer större krav på bra planlösningar, hög standard, bra läge och goda kommunikationer. Osäkerheten drabbar stora bostäder mer än små, kommenterar Johan Nordenfelt på Erik Olsson fastighetsförmedling.

 

LÄS OCKSÅ: Nya siffror visar bankernas rekordvinster på bolånen 

Fallet fortsätter – men har bromsat in

Senaste månaden har prisfallet i Stockholm bromsats till minus en procent, medan Göteborg upplever värdeminskningar på minus tre procent.

– Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Ett ljus på bostadshimmeln är att aktivitet på marknaden tycks gå uppåt igen.

– Nedgångsperioder innebär på flera sätt en avvaktande marknad. Trots det noterar vi ökat antal affärer i januari i år jämfört med förra året. Detta gäller i alla storstadsområden och för både villor och bostadsrätter. Så trots den breda rapporteringen om prisnedgångarna har säljare och köpare börjat mötas i en större omfattning än tidigare, säger Per-Arne Sandegren.

 

LÄS OCKSÅ: Det här innebär det nya hårda amorteringskravet 

20 hus i Hultsfred för ett på Lidingö

På villamarknaden är det endast Stockholmsområdet som visar negativa siffror senaste tolv månaderna: minus tre procent.

I samtliga storstadsområden föll villapriserna förra månaden, mest i Stockholm med minus två procent, och med minus en procent i Malmö och Göteborg. De sistnämnda visar fortfarande ökande prisutveckling på helåret:

 

De regionala skillnaderna är stora på villamarknaden. De flesta av landets 21 län har en positiv årsutveckling.

– Och prisnivåerna mellan kommunerna är mycket stora. Man får 20 stycken medelvillor i Hultsfred för samma pris som en i Lidingö, säger Per-Arne Sandegren.

 

Fotnot: Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av Statistiska Centralbyrån och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Annons: