Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Booli slår tillbaka: Nej, bopriserna rasar inte

Bostadspriserna rasar inte som mäklarna har sagt, enligt Booli. Foto: Booli

Nej, bostadspriserna har inte rasat.

Det menar Booli – som nu slår tillbaka mot mäklarnas dystra siffror.

– Det är viktigt att skilja på vad som faktiskt hänt och vad som är en möjlig utgång, säger Matilda Adelborg på bostadssajten.

Nyligen gick flera mäklare ut och påstod att prisfallet på bostadsrätter är betydligt större än vad statistiken visar. En siffra på 15 procents prisfall har nämnts.

Nu slår Booli tillbaka.

Det stämmer inte, menar bostadssajten.

– Marknaden har inte gått ner 15 procent som flera mäklarbyråer sagt, däremot ser vi att priserna är sju procent lägre i Stockholms kommun i år jämfört med november 2016, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Mäklarnas panik – bostadsrätter reas ut

 

Booli om mäklarna

Hon fortsätter:

– Många säljare har valt att avvakta med försäljning, de har inte sålt på de bud som kommit in. Marknaden går inte ner i realitet förrän köpare och säljare är överens om priset och affären går igenom.

Matilda Adelborg berömmer mäklarnas fingertoppskänsla – men menar att de måste skilja på vad som "faktiskt har hänt" och på "vad som är en möjlig utgång".

– Som det ser ut just nu har säljarna inte accepterat några anmärkningsvärt lägre prisnivåer, säger hon.

 

LÄS MER: Allt fler bostadsrätter säljs under utsatt pris

 

Experter har pratat om ett unikt läge på bostadsmarknaden, det var längesedan utbudet var så högt och priserna så tydligt vände nedåt. Booli skriver att utbudet av bostäder till salu under hösten varit "ovanligt högt".

"Olika uppfattning om en bostads värde"

– Ett nytt marknadsläge leder till olika uppfattning om en bostads värde, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett uttalande.

Hon fortsätter:

– Behovet av information om marknadsläget är mycket stort, att bilda sig en uppfattning är svårt i dag, bredare statistik är alltid bättre än enskilda observationer.

Booli har tittat på medelslutpriserna i storstäderna i Sverige under november, och jämfört med motsvarande period de senaste tre åren.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!