Bostadspriserna rasar inte som mäklarna har sagt, enligt Booli. Foto: Booli
Bostadspriserna rasar inte som mäklarna har sagt, enligt Booli. Foto: Booli

Booli slår tillbaka: Nej, bopriserna rasar inte

Publicerad

Nej, bostadspriserna har inte rasat.

Det menar Booli – som nu slår tillbaka mot mäklarnas dystra siffror.

– Det är viktigt att skilja på vad som faktiskt hänt och vad som är en möjlig utgång, säger Matilda Adelborg på bostadssajten.

Nyligen gick flera mäklare ut och påstod att prisfallet på bostadsrätter är betydligt större än vad statistiken visar. En siffra på 15 procents prisfall har nämnts.

Nu slår Booli tillbaka.

Det stämmer inte, menar bostadssajten.

– Marknaden har inte gått ner 15 procent som flera mäklarbyråer sagt, däremot ser vi att priserna är sju procent lägre i Stockholms kommun i år jämfört med november 2016, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Mäklarnas panik – bostadsrätter reas ut

 

Booli om mäklarna

Hon fortsätter:

– Många säljare har valt att avvakta med försäljning, de har inte sålt på de bud som kommit in. Marknaden går inte ner i realitet förrän köpare och säljare är överens om priset och affären går igenom.

Matilda Adelborg berömmer mäklarnas fingertoppskänsla – men menar att de måste skilja på vad som "faktiskt har hänt" och på "vad som är en möjlig utgång".

– Som det ser ut just nu har säljarna inte accepterat några anmärkningsvärt lägre prisnivåer, säger hon.

 

LÄS MER: Allt fler bostadsrätter säljs under utsatt pris

 

Experter har pratat om ett unikt läge på bostadsmarknaden, det var längesedan utbudet var så högt och priserna så tydligt vände nedåt. Booli skriver att utbudet av bostäder till salu under hösten varit "ovanligt högt".

"Olika uppfattning om en bostads värde"

– Ett nytt marknadsläge leder till olika uppfattning om en bostads värde, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett uttalande.

Hon fortsätter:

– Behovet av information om marknadsläget är mycket stort, att bilda sig en uppfattning är svårt i dag, bredare statistik är alltid bättre än enskilda observationer.

Booli har tittat på medelslutpriserna i storstäderna i Sverige under november, och jämfört med motsvarande period de senaste tre åren.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen